Internațional

ISW: Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său în ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).Între 9 şi 15 mai, 257 km2 au fost cuceriţi numai în regiunea Harkov, epicentrul actualei ofensive ruse, unde Moscova a revendicat capturarea a peste zece localităţi. Ceilalţi 21 de kilometri pătraţi ocupaţi de către armata rusă se află în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino din sudul ţării, pe care trupele ucrainene l-au recucerit cu greu în timpul contraofensivei lor nereuşite din vară.

Forţele ruse nu au mai înregistrat un avans atât de rapid în teritoriul ucrainean de la jumătatea lunii decembrie 2022. Între 7 şi 13 decembrie, într-o fază a războiului în care linia frontului a fost mai mobilă, ruşii au avansat cu peste 350 km2 în regiunea Lugansk (nord-est), dar s-au retras în lunile precedente în regiunile Harkov (nord-est) şi Herson (sud) în faţa primei contraofensive ucrainene.De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 km2, mai mult decât pe ansamblul anului 2023 (600 km2).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button