Politică

Istoric, revoltat după furtul anului. Raluca Turcan trebuie trasă la răspundere

Val de critici după furtul pieselor dacice  de la muzeul din Olanda. Istoricul  Petre Crăciun, de pildă, spune că NICIODATĂ 18 muzee nu ar fi pus la bătaie pisele din patrimoniul lor dacă MINISTRUL CULTURII, pe atunci Raluca Turcan, nu le-ar fi cerut-o în mod EXPLICIT.

„Fostul ministru al Culturii, doamna Raluca Turcan, recunoaște într-o postare pe contul său de Facebook, că expoziția de la Muzeul Drents din Assen a adunat pentru prima dată exponate (circa 700 de piese de excepțională activitate) din 18 muzee românești. Curatorii expoziției au fost Muzeul de Istorie a României și Muzeul din micuța localitate olandeză.

Niciodată, repet NICIODATĂ, aceste 18 muzee nu ar fi pus la bătaie pisele din patrimoniul lor dacă MINISTRUL CULTURII nu le-ar fi cerut-o în mod EXPLICIT.

DE CE A FACUT RALUCA TURCAN AȘA CEVA?

Cine avea interesul să ducă toate aceste valori de patrimoniu într-un orășel de 66.000 de locuitori?

Cine răspunde pentru modul în care au fost lăsate ȘASE LUNI în custodia acelui muzeu?

Cine răspunde de modul în care era asigurată paza?

În presă a fost comunicată înformația că muzeul, cu un personal de 80 de persoane, nu era păzit de nimeni. Și atunci? Nu era o invitație pentru rețelele de crimă organizată?

Acest furt nu este unul ca oricare altul, pentru că aici este VORBA DESPRE PATRIMONIU NAȚIONAL.

Ca istoric, sunt revoltat ce se s-a putut întâmpla. Este limpede că s-a întâmplat pentru că statul român este cel mai prost negociator și că, pentru o poză a unui efemer om politic, se anulează orice măsură de protejare a patrimoniului cultural-național.

Mă uit la această poză în care doamna ministru Turcan zâmbește, alături de cei doi directori, Târnoveanu și Harry Tupan, cu vitrina în care se află coiful de aur de la Poiana Coțofenești.

Aud că Parchetul General a deschis un dosar penal in rem. Sper ca cele patru piese furate să fie recuperate. Și mai sper ca acel dosar să ducă la condamnări, pentru că aici nu a fost hazardul, ci au greșit oameni care au nume și funcții!”, a scris istoricul pe pagina sa de Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button