Ionuț Neagu (AUR): Românii au dreptul la o informare corectă privind efectele tehnologiilor 5G asupra sănătății umane și a mediului înconjurător
În perioada 2021-2024 vor fi adoptate o serie de măsuri care să răspundă eficient nevoilor de creștere a conectivității, în contextul dezvoltării tehnologiei 5G, după cum arată Programul de guvernare pentru acești patru ani.
Având în vedere că în presă au apărut mai multe materiale care atrag atenția opiniei publice asupra impactului negativ al tehnologiilor 5G asupra sănătății umane și asupra mediului înconjurător, senatorul AUR Ionuț Neagu a adresat o întrebare miniștrilor Cătălin Drulă (Transporturi și Infrastructură) și Sergiu Teleman (Cercetare, Inovare și Digitalizare) referitoare la acest subiect.
Astfel, având în vedere importanța și complexitatea acestui subiect, parlamentarul AUR le-a solicitat celor celor doi miniștri să transmită:
- O informație pe cât se poate de detaliată la zi privind gradul de implementare a tehnologiilor 5G în România. Rugăm ca informația să precizeze, între altele, care sunt deținătorii licențelor pentru implementarea tehnologiilor 5G în țara noastră.
- Ce teste s-au făcut până în prezent în România privind efectele tehnologiilor 5G asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, care au fost costurile lor și sursele de finanțare, ce instituție/autoritate a efectuat testele respective și care sunt rezultatele și concluziile formulate ca urmare?
- Dacă rezultatele acestor teste sunt disponibile publicului larg din România și dacă sunt suficient de mediatizate pentru a nu lăsa loc abordărilor speculative pro sau contra
Reamintim că în anul 2020 Academia Română și-a exprimat preocuparea față de consecințele negative pe care le-ar avea utilizarea tehnologiei 5G asupra sănătății publice și a solicitat ca, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, să fie efectuată o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător.