Ion Cristoiu: Vasile Bănescu pare purtător de cuvânt al SRI nu al BOR
În două dintre cele mai recente transmisii ale Jurnalului său TV, publicistul Ion Cristoiu îl laudă pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pe care îl consideră principalul erou al Bisericii Ortodoxe Române în perioada „tiraniei” anticreștine a Regimului Iohannis, și, totodată, îl critică destul de dur pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pe care îl socotește mai curând, textual, purtătorul de cuvânt al SRI.
Tîrgul secret dintre Președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel
de Ion Cristoiu
Pînă și orbii (orbii care vor rămîne orbi, nu cei pe care îi va vindeca Iisus) au putut vedea deosebirea spectaculoasă de atmosferă de anul acesta, de Paști, față de atmosfera de anul trecut, de Paști, dar mai ales față de cea din timpul pelerinajelor la Moaștele Sfîntului Andrei și la Moaștele Sfintei Parascheva.
Cînd spun atmosfera nu mă refer la măsurile de restricție în privința Sărbătorii Învierii și a Pelerinajelor. Firește, în materie de restricții deosebirea sare în ochi. Anul acesta nu numai că s-au permis slujbele de Înviere, dar mai mult, de vineri începînd, românii au avut impresia că Pandemia a trecut. Măsurile de purtare a măștii în chip obligatoriu, de distanțare fizică au rămas din punct de vedere oficial. Din punct de vedere neoficial însă, ele au fost împinse în plan secund. Presa, pe cale de a fi Miluită, folosită de regim în Pandemie pe post de delatoare mizeră, s-a făcut că nu mai vede încălcările măsurilor. Din programele TV au lipsit avertismentele Apocaliptice.
Pînă și Marele Cioclu Apocaliptic, sinistrul Raed Arafat, a ieșit la una dintre televiziunile de casă nu pentru a zbiera la noi ca nu cumva să petrecem de Paști, că ne ia Mama Virusului mai ceva ca Mama Dracului, ci pentru a profeți, mai ceva decît comuniștii împlinirea Visului de aur al omenirii, că Pandemia e pe cale de a fi biruită. Atmosfera de veselie cu mască, fără mască, întreținută de televiziuni și asigurată de autorități, astfel încît nici unui român să nu-i rămînă în gît mielul și să-i se scurgă pe alături de gîtlej vinul, a fost întărită de absența mînuitorilor de bulane. Deși Paștele și 1 mai au însemnat mari migrații de popoare spre Munte și spre Mare, Autoritățile n-au mai trimis în locurile de petrecere hoardele purtătoare de bulane ca să administreze lovituri pe spinare și de chitanțiere ca să împartă amenzi în dreapta și-n stînga.
Acestea sînt aspecte care sar în ochi cînd vine vorba de a raporta atmosfera de acum la atmosfera de anul trecut. Dacă ținem să nu-i dăm o semnificație politică deosebirea poate fi pusă pe seama Noii politici a regimului Iohannis. Esența acestei politici e următoarea:
Pandemia există doar cîtă vreme se dau la televizor cifre alarmante privind infectările și morții de Covid.
Ca și în ultimii ani ai lui Ceaușescu, atmosfera depinde de raportări. Cifrele privind infectările sînt ușor de falsificat:
Se fac tot mai puține testări.
Morții, așa cum ne-a semnalat Vlad Voiculescu (fapt pentru care a și fost debarcat, luat în seamă de Ioana Mihăilă, care pare mai degrabă un ministru al Sănătății din partea PSD și nu USRPLUS, atît de oiță e cu premierul) pot fi și ei mermeliți ca număr. În definitiv cine a murit de Covid 19 și cine a murit de Sifilis decide pixul celor de la DSP.
Nu la atmosfera generală de optimism din apropierea veseliei generale mă refer eu, ci la atmosfera din jurul Bisericii.
Deosebirea față de anul trecut e spectaculoasă.
În 2020, de la Paște începînd și terminînd cu Pelerinajele, Biserica a fost călcată în picioare de către regimul Iohannis. Despre această persecutare a Bisericii de către stat, de raportat, în condițiile democrației, la hăituirea primilor creștini, am scris și vorbit în comentariul de pe cristoiublog.ro și la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Aleph News. Iată un fragment semnificativ din Jurnalul meu video din 29 noiembrie 2020:
„Eu am abordat acest conflict unic în istoria României moderne, nu în istoria postdecembristă, dintre Biserică și stat. De fapt asistăm, la cel mai mare atac din istoria României împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu sunt bigot, sunt creștin, am criticat uneori Patriarhia. Dar, atenție, asistăm la cea mai jegoasă campanie. Nu e o campanie de atei. Ateii sunt oameni care sunt indiferenți față de religie. Nu cred. Noi asistăm la o campanie de ură împotriva Bisericii. Această campanie de ură este dusă de presa și de USRPLUS. E treaba lor. Un domn numit Klaus Iohanns a dat dispoziție PNL-ului să fie mai rău decît USRPLUS în această hărțuire a Bisericii Ortodoxe Române. Este opera nemijlocită a lui Klaus Iohannis”.
Anul acesta atmosfera e schimbată în chip spectaculos. Presa regimului nu s-a mai năpustit să arate cu degetul acuzator slujbe unde nu s-au respectat măsurile de protecție și nu s-a grăbit să trimită la ghilotină declarații ale unor clerici precum Teodosie, care pune pe Iisus Cristos mai presus de vaccinul de la Pfizer. Ultima conferință de presă a lui Klaus Iohannis a fost o revărsare de șoapte dulci la adresa Bisericii și mai ales a drepturilor acesteia de a-și rostui ritualurile.
Interlocutorul meu de la Aleph News, părintele profesor Constantin Preda a ținut să remarce schimbarea de atmosferă față de Biserică. Înțelept, domnia sa a vorbit de clasa politică. Eu, mai puțin înțelept, voi spune că-i vorba de Klaus Iohannis:
„Văd că s-a schimbat atitudinea clasei politice față de Biserică, cel puțin anul acesta. Anul trecut au încercat, sau cel puțin aceasta a fost părerea multor credincioși și chiar a clerului, că Biserica a fost scoasă vinovată pentru diferite probleme pe care nu le rezolvau cei din clasa politică sau pentru bîjbîielile lor. Pentru că nu era vinovată lingurița. Asta este o tradiție bimilenară, de 2000 de ani urmăm așa. A mai trecut Biserica prin astfel de molime sau pandemii și nu am cunoscut nicio persoană să se fi infectat din împărtășanie. Noi am păstrat această regulă. Sigur, au fost reticențe din partea oamenilor, dar noi am continuat și continuăm aceeași tradiție. Aceste ritualuri sunt conținutul credinței noastre.”
Din punct de vedere istoric, momentul de schimbare față de Biserică l-a constituit vizita făcută de Klaus Iohannis patriarhului Daniel în ziua de 16 februarie 2021. Ne-am bucura să credem că vizita a fost semnul unei cedări a Statului în confruntarea cu Biserica. Mai sceptici, altfel spus, mai buni cunoscători ai șmecherilor politrucești, noi credem că vizita a fost momentul unui tîrg gen: Îți dau, îmi dai.
Îți dau: Regimul Klaus Iohannis renunță la confruntarea de tip USRPLUS cu Biserica în perioada următoare.
Îmi dai: Biserica își asumă rolul de agent publicitar al regimului în campania de vaccinare.
Semnele tîrgului se văd deja. Pe de o parte, în schimbarea de atmosferă oficială față de Biserică. Pe de alta, în graba Bisericii Ortodoxe Române de a deveni agent de propagandă și agitație în campania de vaccinare. Tonul l-a dat Patriarhul Daniel, care a ținut o predică despre rolul vaccinării din Israel în pogorîrea Luminii sfinte și a aducerii ei cu aeroplanul la București.I-a urmat purtătorul de cuvînt al BOR, nefericitul Vasile Bănescu.
Înaltpreasfinția Sa Teodosie a declarat la un moment dat:
„Biserica are o autonomie a ei și în Biserică este locul cel mai prielnic unde, în Sfântul Altar, în Sfântul Potir, Sfânta Împărtășanie este lipsită de orice virus. Acolo e locul unde trebuie să ne concentrăm și să învingem virusul! Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât orice vaccin și încrederea oamenilor în lupta lor pentru sănătate prin credință să știți că face foarte mult! ”
Dînd fuga la Digi Tv, televiziunea fanion în hărțuirea Bisericii de către regimul Iohannis, Vasile Bănescu și-a exprimat indignarea față de aserțiunea că Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât orice vaccin.
IPS Teodosie susține că Vasile Bănescu i-a fost elev. Asta înseamnă că, din punct de vedere al ștatului de plată, Vasile Bănescu e popă.
Declarația sa de la Digi 24 ni-l dezvăluie însă ca un brav activist de raion cu ateismul științific.
Preoții care susțin că Sfînta Împărtășanie e mai puternică decît orice vaccin nu s-au pronunțat împotriva vaccinării, cum i-a acuzat activistul cu ateismul științific. Ei n-au făcut altceva decît să reafirme un adevăr de abecedar al Bisericii. Esența Bisericii e credința în Dumnezeu. Și această credință dacă e sinceră poate fi mai puternică pentru un om decît orice medicament.
Una e planul credinței și alta planul științei. Dacă n-ar fi așa, oamenii n-ar mai merge la Biserică. S-ar duce doar la Farmacie. Dacă n-ar fi așa credincioșii n-ar mai rosti rugăciuni cînd sînt la ananghie și nu s-a mai închina la icoane.
Contestarea puterilor dumnezeiești ale credinței prin invocarea adevărurilor științifice a fost și este un instrument al ateismului științific.
Nu contestă ateismul științific din punct de vedere medical Învierea?
Tîrgul acceptat de BOR își arată roadele. Nu va trece mult și în icoanele din biserici locul Arhanghelului Mihail îl va lua Vaccinul Pfizer, iar preoții se vor alătura maneliștilor în a cînta, ieșind din altar, importanța vaccinării.