
Ion Cristoiu a dezvăluit că nu a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 18 mai.
La emisiunea „Ai Aflat”, publicistul nu-l consideră „prezidențiabil” pe Nicușor Dan, fostul primar general al Capitalei, fondatorul partidului USR, devenit azi cel de-al cincilea șef de stat al României de la Revoluția din 1989.
„Nu e președintele meu, că eu nu am mers la alegeri”.
Ion Cristoiu a analizat și câteva fotografii realizate de GÂNDUL.ro la ceremonia prezidențială.
La ceremonie au participat actrița Laura Cosoi, realizatorul radio Mihai Morar, cântărețul și compozitorul Smiley, sociologul Gelu Duminică, jurnalistul Alex Nedea, politicianul și fostul premier liberal Ludovic Orban, prezentatoarea Sandra Stoicescu (Antena 1), cântăreața Delia Matache, cântăreața Lora, afaceristul Dan Șucu și Camelia Șucu, soția sa, politicianul USR Dan Barna, actorul de teatru Victor Rebengiuc, scriitorul Stelian Tănase, prezentatorul Mihai Gâdea (Antena 3 CNN) și jurnalistul Lucian Mîndruță.
„Sandra Stoicescu nu se putea să nu fie. Lora zici că e o pitulice, stă așa galesă. Nu știu cine e Cosoi. Andreea Raicu unde e? În ce calitate a fost chemată Sandra, că ea nu e pe teren. Lipsește Matusalemicu (Rebenciug). În calitatea mea de moș, am dreptul să vorbesc despre orice bătrân”, a comentat publicistul.
„Nu știu dacă mai ai voie să râzi la glume de genul acesta că acum constat că se construiește o icoană zilele astea și intrăm la blasfemii. Ar trebui să se schimbe Codul Penal și cine râde de Nicușor Dan….singur să ne flagelăm. Cât credeți că ține cu idolatria asta”, l-a întrebat Ionuț Cristache, gazda emisiunii „Ai Aflat!”, pe Ion Cristoiu.
„Până se va vedea dezastrul președinției lui”, a răspuns publicistul.
„Nu vor fi de vină pe rând PSD, PNL , Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis? Eu cred că tot greaua moștenire va fi de vină, Nicușor doar a venit să repare”, a întrebat Ionuț Cristache.
„Nu pot să-mi dau seama. Chiar sunt neutru. Nu am fost la alegeri. Mă uit. Și ne amuzăm. Abia acum înțeleg cum se creează cultul personalității”, crede Ion Cristoiu.
Ionuț Cristache discută cu publicistul Ion Cristoiu despre formarea unui posibil „cult al personalității” dedicat noului președinte Nicușor Dan, considerat „progresist” de către adversarii politici conservatori.
Astfel, gazda emisiunii „Ai Aflat!” se întreabă de ce există atâta festivism, în contextul în care la inaugurarea lui Nicușor Dan în funcția de președinte au participat artiști, cântăreți, actori de film și de teatru, jurnaliști și prezentatori de știri.
„Ce-i cu avalanșa asta de titluri, de pupici, de demență, de delir, de festivism, de entuziasm. Eu, neprinzând foarte mult din epoca comunistă, decât vreo 2-3 anișori, eu acum mă întreb cum de a fost posibil cultul lui Ceaușescu în România? Pentru că văd construindu-se un altfel de cult zilele acestea – cultul lui Nicușor Dan. Vă întreb pe dumneavoastră că ați trăit epoca aia”.
Ionuț Cristache susține că s-a construit un cult dedicat noului președinte, similar cu cel al dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu.
Publicistul Ion Cristoiu i-a răspuns că în cazul zilelor noastre, „cultul personalității” al lui Nicușor Dan este mai degrabă asemănător cu cel al regelui Carol al II-lea decât cu cel al dictatorului comunist, al cărui cult al personalității este considerat popular, „sec și tovărăesc”. În cazul monarhului care a domnit între anii 1930 și 1940, s-au mobilizat mulți artiști și scriitori.
„Da, este interesantă chestiunea. Sunt două cauze. Eu n-am mai întâlnit din 1990 până acum – scoatem din istoria României cultul lui Ceaușescu, cultul lui Carol al II-lea este modelul acum. Pentru că cultul lui Ceaușescu era ușor sec, ușor tovărășesc, adică nu puteai să-ți permiți să vorbești de faptul că el a plecat cu un cetățean în spate. Adevăratul cult al personalității unde s-au dezlănțuit toți scriitorii a fost cel al lui Carol al II-lea”.
Carol al II-lea, după scandalosul divorț de prințesa Elena a Greciei și a Danemarcei din 1928, a venit la tron în 1930 după o criză regală rezultată în urma decesului tatălui său, regele Ferdinand, înlocuindu-l pe regele Mihai în vârstă de 3 ani. Începutul domniei sale a fost marcată de crize politice, schimbări de guverne, Marea Depresiune Economică, apariția mișcării legionare, precum și de influența ascensiunii nazismului în Germania. În urma alegerilor indecise din 1937, când niciun partid nu a obținut majoritatea absolută. Fiindcă PNȚ, PNL și Garda de Fier nu au ajuns la un acord pentru crearea unui guvern de coaliție, în 1938, Carol al II-lea a instaurat „dictatura regală”, desființând partidele politice, abrogând Constituția din 1923 și creând Frontul Renașterii Naționale pentru a contracara ascensiunea Gărzii de Fier la putere.
În 1940, după ce Basarabia și nordul Bucovinei au fost anexate de URSS, Carol al II-lea a fost obligat de mareșalul Ion Antonescu să abdice de la tron.