PoliticăRepublica Moldova

Ion Cristoiu: La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este Republica Moldova, nu Ucraina. Se poate regândi toată harta Europei

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine Republicii Moldova”.

Ion Cristoiu: Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în spaţiul Schengen, dar nu datorită meritelor sale, ci pentru că este utilă susţinerii R. Moldova, punctul nevralgic al Occidentului.

„Eu cred că intrăm, adică sunt convins, pentru că la ora actuală, România, în actualul context geopolitic declanşat de războiul din Ucraina, este foarte, foarte importantă pentru că prin ea se trimit vitamine R. Moldova. Şi-atunci nu-şi poate permite nicio mare putere să slăbească România pentru că dacă noi suntem respinşi, regimul de care se folosesc marile puteri scade.

Nu că se supără Iohannis, cum să se supere el şi Ciucă, că ei sunt cu să traiţi, dar pe plan intern poate să crească antipatia faţă de UE, să crescă nişte tendinţe pro ruseşti. Eu de aia sunt încredinţat că intrăm, nu că merităm. Nu pentru războiul din Ucraina. La ora actuală, punctul nevralgic al Occidentului este R. Moldova, nu Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că motivele pentru care Occidentul este interesat să susţină R. Moldova sunt politice şi economice, iar pe acest fond a reînviat ideea unirii cu România, vânturată deja de unii politicieni de la Bucureşti.

Care sunt motivele, lăsăm Ucraina, acolo e dictatură. R. Moldova este o ţară masiv rusofonă.  Din punctul de vedere al stabilităţii, acolo e putreziciune totală. Pentru că, pe de o parte Maia Sandu a încercat să fie un fel de Monica Macovei, de fapt Codruţa Kovesi fără Coldea, el era inteligenţa în binom. Când a venit, ea început să se bată cu toată lumea, încălcând multe elemente ale statului de drept, a schimbat mulţi.

Acolo e o ţară în care, dacă vrei să elimini mogulii, îţi trebuie să fii Putin în Rusia. Şi lui Putin i-au trebuit vreo 10 ani până i-a eliminat, ori ea a început să tragă în toate părţile. În ultima vreme, acolo au fost nişte scurgeri în presă din dialogurile în interiorul Guvernului care erau catastrofale. Ăia era un fel de regim Băsescu îi radem pe ăia, îi arestăm pe ăia. A încercat să o demită pe Gavriliţa şi nu a putut. Plus economiceşte. Şi-atunci, chiar se vântură, unii politicieni din România sunt deja ameţiţi de teza unirii”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, deşi a avut unele dubii privind unificarea celor două ţări, acum, în contextul războiului din Ucraina, totul devine posibil.

„Nu am spus că aşa va fi. Până acum am avut dubii pentru că ea trebuie aprobată de marile puteri. Acum războiul din Ucraina schimbă totul, se poate orice. Se poate regândi toată harta Europei. Dacă vor ăia, va fi posibilă, se face referendum. Deocamdată sigur este, de trei ori sigur este, că problema cea mai mare a NATO, a UE este R. Moldova”, a subliniat publicistul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button