Politică

Ion Cristoiu: Indiferent cine câştigă în SUA, politica lor faţă de colonii nu se schimbă, iar noi asta suntem pentru ei

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu s-a uitat atent la alegerile parţiale din SUA, dar a tras concluzia că ele n-au nicio relevanţă pentru România. Mai mult, țara noastră și-a consolidat fără glorie statutul de colonie, a comentat renumitul gazetar în podcastul lui Robert Turcescu.

Invitatul lui Robert Turcescu în studioul EVZ-Capital a făcut mai multe comentarii interesante despre tendințele care se observă în alegerile  de la jumătatea mandatului de peste Ocean. Republicanii nu au realizat furtuna perfectă cu care îi creditau sondajele de opinie, deși nici democrații nu au făcut o figură impresionantă.

Cel mai mare câștigător al alegerilor este guvernatorul Ron DeSantis, a cărui victorie în statul Florida a fost zdrobitoare, în timp ce Donald Trump pierde serios teren în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale, a scris Fox News.

Ce se întâmplă însă cu România? Reputatul gazetar a mărturisit că rezultatele alegerile i-au confirmat o teză mai veche, în care România își menține statutul de colonie față de Statele Unite.

„Politica lor față de colonii nu se schimbă. Știți obsesia mea, noi suntem în istorie. (…) E limpede, așa-zisul parteneriat strategic în istoria României a fost o formă de colonizare. Am avut parteneriat strategic cu turcii, ne garantau apărarea de leși și noi plăteam tribut. Parteneriat strategic a fost și cu rușii, Rusia ne apăra de capitalism. E normal, când ești mare putere, să gândești ca o mare putere. Singura condiție a unei țări ca România, care e o țară mică, e să încerce să își apere pe cât posibil interesele”.

În altă ordine de idei, Ion Cristoiu apreciază că rezultatele parțiale de până acum arată că americanii nu au uitat extravaganțele lui Donald Trump, cel mai amenințat fiind însă președintele în exercițiu.

„Sunt anumite cauze pentru care nu a venit valul roșu. Cel mai important e Trump. A funcționat și acolo emoția, a biruit în multe locuri interesul economic. (…) Americanii nu au uitat zburdălniciile lui Trump, au rămas ca imagine. Principala cauză a fost tocmai manipularea că va fi val republican. S-a trezit emoția ălora care se așteptau să fie călcați în picioare, trupele sale nu mai ies în stradă. Nimic nu omoară o armată decât ideea că deja au câștigat bătălia. (…) Biden deja a pierdut alegerile prezidențiale fiindcă sigur republicanii vin cu altcineva, cu De Santis”, a argumentat cunoscutul jurnalist.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button