Patricia Vasilache: Europa alocă României 33 de miliarde de euro, dar nu îi vom primi datorită politicienilor incompetenți

Uniunea Europeană a alocat României peste 33 de miliarde de euro pentru reducerea efectelor economie ale pandemiei. Acest anunț a fost făcut cu mare fast, deși alte state cu un număr mai mic de cetățeni au primit alocări mai mari.
Uniunea Europeană ne poate aloca sume colosale de bani, dar noi nu suntem în stare să venim cu proiecte și să îi cheltuim.
Când spun noi, nu mă refer la românii de rând, la antreprenorii români, la specialiștii din România. Nu, aceștia pot asigura cheltuirea acestor alocări, dispunem de forța de muncă, utilajele și experiența necesară să facem acest lucru.
Când spunem noi mă refer la politicienii români și funcționarii publici, obedienți politici, puși pe alte criterii decât competența profesională. Statul este unul superbirocratizat și infestat cu funcționari incompetenți. Este acolo un balast atât de greu încât profesioniștii nu își mai pot face treaba pentru că trebuie să îi tragă pe ceilalți după ei.
Citește articolul întreg scris de Patricia Vasilache pentru Curierul Românesc.
Patricia Vasilache este specialist fonduri europene, absolventă a Facultății de Administrație Publică, specializarea Administrație Europeană
- Ion Cristoiu: Pentru că nu poate face pace în 24 de ore, Trump pregătește escaladarea războiului din Ucraina
- Florin Zamfirescu: Din interior, România este atacată de „caii troieni” Bolojan şi Nicuşor Dan care l-au eliminat fără scrupule pe cel ales de popor, Călin GeorgescuActorul Florin Zamfirescu este de părere că poporul este lovit de „caii troieni” din interiorul sistemului, și chiar i-a atacat pe Nicușor Dan și Ilie Bolojan. Acesta a adăugat că poporul este lovit de caii troieni din interiorul sistemului, și chiar i-a atacat pe Nicușor Dan și Ilie Bolojan. Totodată, actorul a descris și comploturile care au loc la nivel înalt si care l-au înlăturat pe candidatul independent Călin Georgescu din alegerile prezidențiale. „Părerea mea este că vremea vorbelor a trecut, am așteptat destul. Părerea mea e că suntem noi, românii și România este într-o situație disperată. Nu știu ce …
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța în beneficiul unei oligarhii bine așezate. Cei care conduc țara nu au niciun interes să creeze instituții incluzive, transparente, care să permită dezvoltarea meritocratică și libertatea economică. Din contră: statul este organizat astfel încât accesul la resurse – fie ele bugetare, funcții, contracte sau terenuri …
- Am înlocuit doar dulapul la Cotroceni – un președinte care tace și un guvern care taieÎn plină criză economică și socială provocată de măsurile brutale ale Guvernului condus de Ilie Bolojan, președintele României, Nicușor Dan, pare să fi intrat într-o tăcere totală. De săptămâni bune, șeful statului lipsește din spațiul public, fără nicio reacție la politicile de austeritate care afectează profund milioane de români. Singura „realizare” recentă a Administrației Prezidențiale? Un dulap nou la Cotroceni. În timp ce salariile bugetarilor sunt înghețate, pensiile sunt impozitate, iar taxele cresc peste noapte, președintele pare să fi abandonat complet rolul de garant al echilibrului și mediator între stat și societate. Fiecare zi de tăcere alimentează frustrarea publică și …
- Cornel Nistorescu: Nicuşor Dan, marele trompetist al reducerii deficitului bugetar, a dispărut„Cuvîntul cel mai auzit în aceste zile este „dezastru”. Și dacă deschizi frigiderul sau cămara, te poți trezi că auzi aceeași vorbă. Si cîinii o latră, și pisicile o miaună, și ziariștii o învîrt pe toate tonurile cu tot apetitul lor de vești proaste, de accidente și sînge proaspăt. Toată suflarea românească învîrte cuvîntul acesta cu un aer profetic, de imediat periculos, cu un ton grav de expertiză, de părerologie de cafenea, de resemnare, de teamă sau de rechizitoriu. „Dezastru financiar” strigă jurnaliștii, „dezastru social” strigă îndestulații lideri sindicali, situație dezastruoasă la împrumuturi, măsuri care duc la dezastru etc. Formulările …
- Cazul Georgescu e construit la comandă. Rechizitoriul e o rușineUn fost judecător cu experiență în penal a declarat sub protecția anonimatului că dosarul lui Călin Georgescu este „un caz fabricat la comandă politică”, iar rechizitoriul întocmit „nu ar trece nici de un examen serios la Drept penal”. „Nu am văzut niciun element solid. Totul este o înșiruire de presupuneri, opinii și interpretări forțate. Se invocă pericolul pentru ordinea constituțională, dar nu există fapte concrete. Este o rușine profesională”, afirmă sursa citată. Potrivit acesteia, procurorii sunt puși într-o situație jenantă: „Ei execută ordine. Nu mai anchetează după probe, ci după indicații. Nu este un act de justiție, ci un abuz …
- Poporul român nu recunoaște actualul președinte și premier! Încrederea e la pământÎn mod evident, între conducerea actuală a statului și cetățeni s-a rupt orice legătură de legitimitate. Poporul român nu recunoaște nici președintele impus prin anularea alegerilor, nici premierul care conduce în dispreț față de voința populară. Totul este o simulare de democrație, un spectacol sinistru pus în scenă de o clică ruptă complet de realitate. Încrederea românilor în instituțiile statului este la pământ. Alegerile au fost invalidate abuziv, candidații incomozi au fost eliminați prin tertipuri legale, iar cei care conduc astăzi România nu au primit niciodată mandatul direct al poporului. Este o confiscare a suveranității naționale, o deturnare brutală a …
- Americanii nu au Curte Constituțională pentru că nu au PSD-PNL. O instituție inutilă care face răuSpre deosebire de România, Statele Unite nu au o Curte Constituțională separată. De ce? Pentru că acolo nu există un PSD sau un PNL care să captureze statul și să-l transforme într-o rețea de interese personale. În SUA, constituționalitatea legilor este verificată de judecători din sistemul judiciar obișnuit, nu de o clică numită politic pentru a servi celor care îi pun în funcție. În România, Curtea Constituțională s-a transformat într-un bastion al privilegiilor și al blocajului democratic. A blocat reforme esențiale, a protejat pensii speciale, a anulat alegeri și a interzis candidați. A devenit un mecanism de control politic, nu …
- Ion Cristoiu: CSAT de luni va confirma că Nicușor Dan e mai pro Zelenski decît a fost Klaus Iohannis!Domnul Piperea a reușit să strângă 74 de semănături. Strângea mai multe dacă nu avea și acea a doua acuzație, că Uniunea Europeană s-a amestecat în alegerile din România. Am luat un interviu domnului Gheorghe Piperea… este făuritorul unui moment istoric pentru România și anume inițiatorul unei moțiuni de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, deci împotriva președintei Comisiei Europene. De 20 de ani așa ceva n-a mai existat în Parlamentul European. Domnia sa a strâns semnături de la grupurile suveraniste. Urmează acum ca decizia dacă această moțiune de cenzură este dezbătută pe 4 iulie în Parlament să fie luată …
- Cum au ajuns instituțiile precum CCR să fie ocupate de rețele de crimă organizatăCurtea Constituțională a fost gândită, în teorie, ca gardianul democrației, instituția supremă care apără legea fundamentală de abuzurile politice. În realitate, a devenit o anexă a sistemului corupt, un bastion al rețelelor de influență, al pilelor și al intereselor obscure. Nu mai decide în numele poporului, ci în favoarea celor care i-au numit acolo. Cum s-a ajuns aici? Simplu. Prin complicitate și trafic de influență. Membrii CCR nu sunt aleși pe criterii de competență sau integritate, ci pe baza apartenenței la clicile politice. PSD, PNL, chiar și USR, toate partidele care au avut acces la putere și-au împărțit locurile ca …