OpiniiPolitică

Ion Cristoiu, despre războiul din Ucraina: Nu există decât două soluții la ora actuală

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că Turcia a fost aleasă ca negociator între Rusia şi Ucraina pentru că navele cu cereale din porturile de la Marea Neagră vor trece către ţările din Africa prin strâmtoarea Bosfor.

Ion Cristoiu adaugă că întâlnirea preşedintelui turc Recep Erdogan cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Teheran, deşi a fost un fapt grav pentru şeful unei ţări NATO, a fost trecută sub tăcere printr-o comedie pusă la cale cu ajutorul liderului de la Kremlin.

„Şi-atunci s-a pus la cale o comedie, aia în care Putin îl aşteaptă pe Erdogan. După părerea mea cu acordul lui Putin. Şi atunci s-au realizat mai multe obiective. 1. Nu a fost nimic grav deoarece Putin a fost lăsat să aştepte. De parcă ar fi contat că l-a lăsat să aştepte. Esenţa era că s-au întâlnit, ăla era faptul grav. Şi dacă se întâlneau sub plapumă. 2. Cu acordul lui Putin, Erdogan a crescut urieşeşte şi a scăpat de imaginea de oaia neagră a Occidentului. Erdogan nu a mai fost tocat acum (…) Faptul că presa a acceptat rolul de negociator al lui Erdogan arată că undeva se pregăteşte o înţelegere, dar în aşa fel încât să nu iasă în faţă niciuna din părţi”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai atrage atenţia asupra unui alt moment care arată că se pregăteşte o înţelegere pentru încheierea războiului: sistarea furnizării gazelor prin Nord Stream 1 de către ruşi pentru operaţiuni de mentenanţă.

„Şi al treilea lucru este această poveste cu gazele, cu Nord Stream 1. Ruşii au oprit gazele pentru mentenanţă. Până la momentul întreruperii gazelor, Occidentul sub influenţa lui Zelenski, ne-a spus să nu mai cumpărăm nimic de la ruşi pentru că banii sunt mânjiţi de sânge. În timpul opririi, liderii occidentali şi presa lumii, inclusiv povestea cu reducerea consumului în UE cu 15%, au început să spună nenorocire, ruşii opresc gazul definitiv (…) Şi, era atît de mare entuziasmul că s-a dat drumul încât lumea nu a mai zis mă, dar n-aţi zis că nu mai luaţi de la ruşi?”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că în cazul unui acord, marea problemă a Occidentului este cum să iasă din acest război, iar în opinia sa nu există decât două soluţii: dreptate până la capăt sau pace contra teritorii.

„Am sesizat trei fapte care poate să arate că se pregăteşte un acord. Marea problemă a opririi războiului este cum ieşi din el. Occidentul, spre deosebire de Turcia, a devenit jucător. Şi acum cum dai înapoi? Nu există decât două soluţii la ora actuală. Dreptate până la capăt ceea ce înseamnă că Occicdentul trebuie să se implice cu oameni în război, să declare oficial război ruşilor sau cealaltă soluţie, pace în schimbul teritoriilor. Adică fie conflict îngheţat, fie Zelenski spune hai să facem pace. Şi-atunci problema e cum ieşi. Se caută soluţii de ieşire pentru că Occidentul s-a înşelat. Au crezut că se termină războiul în două luni, că sancţiunile cu valoare militară îi va îngenunchia pe ruşi, dar iată că se lungeşte. A fost o dublă iluzie: că ruşii termină războiul într-o lună sau că se termină Rusia”, a susţinut publicistul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button