Politică

Ion Cristoiu, despre fraudarea alegerilor: Acum a fost o fraudă începând cu programarea. De ce?

„Alegerile din 9 iunie 2024 au fost marcate de strategii politice controversate și manipulări care ridică semne de întrebare asupra stării democratice în România. La aproape 35 de ani de la căderea comunismului, democrația românească pare să fi suferit sau lovitură năucitoare, subminată de practici care au afectat libertatea și corectitudinea procesului electoral, scrie site-ul canal33.ro.

„În cadrul ediției din 4 iunie a Podcastului „3×3”, moderat de Alexandru Răducanu, exclusiv la Canal 33, Ion Cristoiu, invitatul permanent al emisiunii, a declarat că alegerile comasate au avut ca efect secundar castrarea dezbaterii electorale de conținut politic real. În loc să se discute programele politice și dosarele candidaților, atenția sa concentrat pe probleme administrative locale, cum ar fi termoficarea și gestionarea gunoiului.

Alegătorii au fost astfel private de o adevărată campanie electorală, votând de multe ori fără o conștientizare minimă a mizelor politice.

„O putere guvernează. Când vin alegerile e meci! În acel moment nu stabilești tu terenul, nu e corect. De la Iliescu încoace, toți au stat de vorbă cu coaliția. Acum a fost o fraudă începând cu programarea. De ce? Pentru că toate partidele se pregăteau pentru septembrie, și brusc ei vin si spun, gata, facem alegerile mâine. NU poți să profiți de majoritatea ta si să modifici terenul”, a afirmat Ion Cristoiu.

De asemenea, invitatul permanent al lui Alexandru Răducanu a declarat că modificarea datei alegerilor locale, programate inițiale pentru septembrie 2024, a surprins partidele de opoziție. Fără consultarea Opoziției, a Societății Civile și a Presei, Coaliția de guvernare a decis să organizeze alegerile cu două luni mai devreme.

Această decizie a fost percepută ca o încălcare gravă a regulilor democratice, afectând pregătirea partidelor de opoziție și generând doar reacții minore din partea societății civile.

Iar reputatul jurnalist a lăsat să se înțeleagă că totul va fi decontat în luna septembrie.

„Dacă știau cu un an înainte, făceau rost de candidați, AUR nu a avut candidați peste tot, ADU la fel, ei aveau că erau șmecheri. Și alegerile prezidențiale le-au tras în septembrie tot la fel ca ceilalți să nu aibe timp să se pregătească. Și mai este o cutumă, în aprecierea alegerilor libere intră și campania electorală. Dacă te uiți nu a fost campanie electorală”, a conchis același Ion Cristoiu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button