Iohannis se ploconește pe la Ambasada Franței
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la recepţia de miercuri oferită de Ambasada Franţei în România cu ocazia Zilei Franţei, că ţările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic puternic şi se bucură de o prietenie de lungă durată. Şeful statului a amintit şi de faptul că în prima jumătate a anului viitor, Franţa va exercita Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi tot atunci vor fi conturatate primele concluzii ale Conferinţei privind Viitorul Europei.
„Aceste două momente oferă cadrul ideal pentru ca principii precum unitatea, solidaritatea, coeziunea, dorinţa de avansare a proiectului european să fie revalorizate, în beneficiul întregii Uniuni”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi, alături de dumneavoastră, pentru a marca împreună Ziua Naţională a Franţei. 14 iulie reprezintă fundamentul Franţei moderne şi un moment crucial pentru Europa şi lumea întreagă. Căderea Bastiliei la 14 iulie 1789, de care şi la Bucureşti ne aminteşte o stradă centrală ce poartă acest nume, a marcat, odată cu începutul Revoluţiei Franceze, apariţia unor concepte care s-au răspândit în întreaga lume: statul de drept, libertatea, egalitatea. Această sărbătoare reprezintă şi o excelentă oportunitate de a reflecta asupra relaţiilor noastre bilaterale. România şi Franţa, legate printr-un Parteneriat Strategic puternic, se bucură de o prietenie de lungă durată. Avem o legătură înrădăcinată în istorie, pe care atât România, cât şi Franţa au ştiut să o întreţină şi să o cultive – şi care astăzi este orientată către viitor. Apartenenţa la o istorie şi o cultură comune, aprecierea şi inspiraţia pe care elitele româneşti le-au găsit în relaţia cu Franţa au ecou în reperele care ne facilitează azi dialogul şi înţelegerea reciprocă. Şi nu mă refer aici doar la dimensiunea instituţională a cooperării noastre, ci la multiplele legături umane stabilite la toate nivelurile societăţilor noastre”, a afirmat preşedintele Iohannis, laa recepţia oferită cu prilejul Zilei Franţei.
El a vobrit şi despre solidaritatea românilor cu francezii la începutul pandemiei de COVID.
„În perioada complicată pe care am traversat-o de la debutul pandemiei de COVID-19, românii şi francezii au arătat că solidaritatea există, că ea funcţionează. M-am bucurat să aflu că români – medici şi directori ai unor centre medico-sociale din Franţa – au fost decoraţi de statul francez pentru contribuţia lor esenţială în lupta împotriva pandemiei. Afinităţile dintre români şi francezi se traduc în plan politic, în cel economic, cultural, precum şi în cel universitar, creând un cerc virtuos al conexiunilor bilaterale. Unul dintre elementele de substanţă ale relaţiei noastre este cooperarea economică. Franţa reprezintă al patrulea partener comercial al României, cu schimburi comerciale de aproximativ 9 miliarde de euro înaintea pandemiei – un record absolut în evoluţia relaţiei bilaterale – şi cu cifre ascendente în primele luni ale anului în curs”, a completat şeful statului.