PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Iohannis contestă la CCR ”Legea Trianon”

Klaus Iohannis, Președintele României a contestat la Curtea Constituțională a României ”Legea Trianon”.

Motivul contestației președintelui este forma legii, acesta susținând că actul normativ este mai mult o declarație.

PSD a propus actul pentru a fi adoptat în Parlament și l-au acuzat pe Iohannis că nu are demnitatea necesară pentru a promulga legea.

„În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon. Or, de esența unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuși caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, se transmis președintele CCR-ului.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu l-a atacat pe Klaus Iohannis într-o postare pe pagina sa de facebook, cu ocazia Centenarului de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon.

”Astăzi România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esențială a istoriei națiunii române, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România, respectiv voința românilor exprimată la 1 Decembrie 1918. Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare”, a scris Ciolacu pe facebook.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri, pe 13 mai, stabilește data de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon precum și posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon, notează hotnews.ro.

Și liderul UDMR Klemen Hunor a transmis un mesaj de opoziție la adresa noii legi.

„Cu Transilvania v-aţi îmbogăţit şi cu noi, cu moştenirea noastră culturală, cu trecutul nostru, cu tot. Condiţiile în care trăieşte o minoritate, felul în care se simte pe pământul natal – depind, în primul şi în primul rând, de dumneavoastră. Noi, cei care am rămas în România, am acceptat că această ţară este şi ţara noastră, este şi căminul nostru şi aici vrem să construim viitorul copiilor noştri. O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remuşcări, niciodată nu îşi demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenţionat situaţii în care celălalt se simte umilit, ofensat şi este batjocorit, stigmatizat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. Până la urmă se pune întrebarea: ce vreţi să demonstraţi cu acest proiect? Şi cui vreţi să demonstraţi? (…) Constat că încă nu s-a terminat competiţia lansată acum trei săptămâni de preşedintele Republicii, competiţie prin care aveţi impresia că, dacă săptămânal veţi demonstra că sunteţi anti-maghiari, aţi rezolvat, automat, toate problemele României”, a transmis Hunor.

https://60m.ro/4-iunie-1920-la-trianon-see-semneaza-tratatul-de-pace-cu-ungaria-se-recunoaste-unirea-transilvaniei-cu-romania/
  • SURSE: Grindeanu va fi arestat de Kovesi pentru frauda licitațiilor autostrăzilor ce se construiesc în Moldova
    Sorin Grindeanu a reușit performanța de a compromite definitiv imaginea României în fața Uniunii Europene. Nu mai vorbim despre simple întârzieri sau erori birocratice — ci despre fraudă în toată regula. Licitațiile pentru autostrăzile din Moldova, finanțate cu bani europeni, au fost viciate de la un capăt la altul. Uniunea Europeană a constatat că nu a existat nicio competiție reală: totul a fost regizat pentru ca o firmă apropiată de PSD și de Grindeanu să câștige. Practic, Comisia Europeană acuză statul român că a simulat licitațiile. Contractele au fost atribuite pe sub masă, iar rezultatul este pierderea fondurilor europene și …
  • Omul pe care Bolojan îl plimbă pe bani mulți prin CA-uri are și „spor de femeie”
    Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei. Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de ministru interimar de resort al lui Sebastian Burduja (PNL), cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de preluarea guvernării, pe 23 iunie, de către Executivul PSD-PNL-USR-UDMR condus de premierul liberal Ilie Bolojan, în care ministru al Energiei este Bogdan Ivan (PSD). Între martie 2021 și …
  • Cum au ratat guvernele PSD/PNL finalizarea centralei nuclear-electrice. Au furat
    Centrala nucleară de la Cernavodă trebuia să aibă cinci reactoare. În 2025, funcționează doar două. Restul – promisiuni, studii, parteneriate ratate și multă minciună. Ce s-a întâmplat? Simplu: au furat. După Revoluție, România a moștenit o infrastructură nucleară unică în regiune. Reactoarele 3, 4 și 5 aveau structuri ridicate parțial. Părea logic să continue. Dar au venit guvernele post-decembriste și, în loc să finalizeze proiectul, au transformat totul într-o afacere pentru clientela politică. S-au făcut asocieri cu companii străine, s-au semnat protocoale, s-au angajat consultanți pe milioane de euro. Nimeni nu a mai pus nici măcar o țeavă. Proiectele au …
  • Românii sunt impozitați pe inflație. Statul minte, iar economia reală crapă
    Guvernul se laudă cu o inflație „domolită” sub 6%. În realitate, românii trăiesc cu o inflație de peste 10%. Cum e posibil acest contrast? Simplu: se manipulează coșul de consum. Se exclud produsele care cresc cel mai mult – energia, carnea, laptele, hainele, reparațiile. În schimb, se introduc în calcule produse de sezon sau ieftiniri artificiale, rezultatul fiind o cifră cosmetizată pentru raportările oficiale. Dar statul merge mai departe cu ipocrizia. Pe lângă faptul că nu compensează pierderile românilor din scumpiri, îi și impozitează pe ele. Impozitul pe venit nu ține cont de inflație, taxele cresc, iar deducerile rămân aceleași …
  • Doar unul din trei copii mai ajunge să ia bacul. Guvernele PSD/PNL au distrus școala românească
    Acum 18 ani, în clasele pregătitoare intrau peste 200.000 de copii. Astăzi, doar o treime dintre aceștia mai ajung să ia bacalaureatul. Restul? Pierduți pe drum. Abandonați de un sistem educațional incoerent, subfinanțat și sabotor chiar prin politicile celor care ar trebui să-l protejeze. Statul român nu a reformat educația. A distrus-o. Fiecare guvern a schimbat ceva: ba manualele, ba evaluările, ba programa, ba structura anului școlar. Fără cap, fără viziune. Doar haos politic, în care elevii au fost folosiți pe post de cobai, iar dascălii tratați cu dispreț și salarii mizere. Copiii din familii sărace abandonează școala devreme. Nu …
  • Spectacol de PR ieftin la Hidroelectrica: 20% din salariu, dar ce rămâne nevăzut?
    Károly Borbély, CEO-ul Hidroelectrica, anunță pe LinkedIn că va dona 20% din salariul său până la finalul lui 2025 către Fundația Hidroelectrica. Sună bine, nu? Dar nimeni nu spune cât e acel salariu. Nici ce face exact această fundație. Nici dacă banii donați nu se întorc cumva în același cerc închis de privilegii și imagine. Românii nu vor gesturi simbolice din partea șefilor de la stat. Vor tarife corecte, investiții reale și transparență. Nu milă cu fundal orchestral. Nu poze pe LinkedIn cu aer de salvatori. Când Hidroelectrica vinde energie la preț dublu față de costul de producție, iar cetățenii …
  • „Am ajuns cu toții paralizați de frică?” – întreabă Marius Lulea. Justiția tace, frica domnește.
    Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR, aruncă o întrebare care ar trebui să cutremure fiecare birou de parchet din România: „Am ajuns cu toții paralizați de frică?” O întrebare simplă, dar care pune degetul pe rana deschisă a unei justiții care și-a pierdut busola și și-a închis ochii în fața unui abuz major: anularea alegerilor din decembrie 2024. Peste 2.000 de procurori în România. Toți bine plătiți, toți înarmați cu legi, coduri și puterea de a face dreptate. Și totuși, spune Lulea, „nu s-a găsit niciun procuror care să aibă coloana vertebrală necesară pentru a deschide o anchetă penală.” Cum este …
  • AUR a atacat legea austerității la Curtea Constituțională
    Alianța pentru Unirea Românilor a depus marți, 15 iulie, o sesizare de neconstituționalitate împotriva legii austerității, adoptată prin angajarea răspunderii de către guvernul Bolojan. „Este o lege toxică, profund nedreaptă și profund neconstituțională, care reprezintă un abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români și față de principiile care guvernează o democrație autentică. Guvernul a folosit abuziv procedura angajării răspunderii pentru a impune un pachet eterogen de măsuri care afectează grav milioane de români, fără o dezbatere reală în Parlament. Invocarea urgenței este un fals grosolan: deficitul bugetar nu a apărut peste noapte, iar Guvernul a avut …
  • Kaja Kallas, definiția incompetenței la vârful diplomației UE: Atac stupid la Donald Trump
    Propunerea lui Trump de negocieri cu Rusia în 50 de zile a prins diplomația UE complet nepregătită, iar răspunsul contradictoriu al Kajiei Kallas – care a salutat inițiativa dar a criticat termenul ca fiind „prea lung” – expune din nou incompetența unei femei care nu înțelege complexitatea negocierilor geopolitice. Kallas nu a fost aleasă pentru experiența sa diplomatică (care este practic inexistentă), ci pentru că reprezenta perfect obsesia anti-rusă a unei părți a establishmentului european. Această selecție pe criterii ideologice, nu profesionale, se dovedește acum o catastrofă pentru influența europeană pe scena globală. Incapacitatea sa de a obține sprijin pentru un …
  • Producții record, prețuri de nimic: fermierii români în prag de faliment, guvernul doarme pe sacii de cereale
    Într-un paradox tragic, România a avut în 2025 una dintre cele mai bune recolte de cereale din ultimul deceniu. Producții record, câmpuri pline, hambare… goale. Nu din lipsă de grâu, ci din lipsă de viziune. Kilogramul de cereale se vinde azi cu 0,7 lei – un preț rușinos, sub costul de producție. Iar în spatele acestui preț stă falimentul unei întregi generații de fermieri. De ce? Pentru că în timp ce fermierii au plătit inputuri la prețuri triple, guvernul a stat cu mâinile încrucișate. Nu a construit silozuri, nu a înființat centre de colectare, nu a creat lanțuri de procesare. …
  • Declarație șocantă a președintelui Nicușor Dan: „Fiecare să se descurce cum poate” – răspuns cinic la drama celor 4 milioane de români care trăiesc cu mai puțin de 63 de lei pe zi
    Într-o conferință de presă care ar fi trebuit să aducă lumină asupra crizei sociale profunde din România, președintele Nicușor Dan a oferit un răspuns revoltător și lipsit de empatie. Întrebat cum poate supraviețui un român cu doar 63 de lei pe zi, echivalentul a puțin peste 13 euro, șeful statului a replicat sec: „Fiecare să se descurce cum poate.” Afirmația a stârnit un val de indignare în întreaga țară. Aproape 4 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei, cu venituri care nu acoperă nici măcar coșul minim de consum. Pentru acești oameni, fiecare zi este o luptă cu foamea, frigul …
  • În România, dacă nu susții candidatul sistemului, riști pușcăria. Cazul BogPR
    România pare tot mai mult o republică bananieră, nu un stat european. Alegătorii sunt doar decor, votul e tolerat doar dacă „iese bine”, iar cei care susțin un candidat indezirabil devin automat suspecți. Cazul lui BogPR este grăitor: un cetățean activ civic, a cărui „vină” este că l-a sprijinit public pe Călin Georgescu – candidatul pe care sistemul nu l-a putut controla și pe care se temea că românii l-ar fi votat masiv. BogPR nu a comis vreo crimă. Nu a delapidat bani publici, nu a traficat influență. Singura lui „greșeală” a fost că și-a folosit libertatea de exprimare pentru …
  • România, campioană la datorii: 220 de miliarde de euro cheltuiți cu grație, dar fără autostrăzi
    Felicitări, România! Ai reușit să aduni peste 220 de miliarde de euro datorie publică, fără să construiești o rețea serioasă de autostrăzi, fără spitale noi, fără fabrici, fără școli renovate și fără investiții majore în producție. Asta da performanță! Trei ori mai multă datorie față de acum 10 ani — dar aceeași țară amărâtă, aceleași gropi, aceleași trenuri cu viteza melcului. Ce ai făcut, de fapt, cu banii? Păi cum ce? I-ai pompat în burțile lacome ale activului de partid, în sporuri de „stat în scaun”, în sinecuri pe bandă rulantă, în „consilieri” cu zero responsabilități și pensii speciale cu …
  • Fermierii falimentați. Cartofii se vând la prețuri ridicol de mici
    Pe câmpurile României, cartofii au crescut mari, curați, buni de pus pe masă în orice gospodărie. Dar în lipsa unor depozite, a unui sistem de colectare sau a unui sprijin real din partea statului, acești cartofi n-ajung nici în piețe, nici în farfurii. Se vând cu 40 de bani kilogramul — sau, mai grav, se aruncă. Se dau la animale. Se lasă să putrezească. Fermierii sunt disperați. Au muncit luni întregi, au investit bani pe care nu-i aveau, și-au pus speranța într-un sezon bun. Și sezonul a fost bun. Dar statul n-a fost. A lipsit, ca de obicei, exact când …
  • Alegerile anulate fără dovezi. Nicușor Dan tace complice
    România a asistat în decembrie 2024 la un moment fără precedent în istoria sa post-decembristă: anularea alegerilor generale, într-un gest brutal, care a sfidat Constituția și voința populară. La peste jumătate de an de la acel act politic extrem, președintele Nicușor Dan nu a oferit nici până astăzi nicio explicație clară. Nicio dovadă. Nici măcar o frază coerentă care să lămurească poporul de ce i s-a furat dreptul de a alege. Mai grav, informațiile care circulă în spațiul public arată că nici în CSAT nu s-a prezentat vreo dovadă. S-a vorbit vag despre “suspiciuni”, despre “influențe externe”, despre “pericolul destabilizării”. …
Back to top button