Iohannis contestă la CCR ”Legea Trianon”

Klaus Iohannis, Președintele României a contestat la Curtea Constituțională a României ”Legea Trianon”.
Motivul contestației președintelui este forma legii, acesta susținând că actul normativ este mai mult o declarație.
PSD a propus actul pentru a fi adoptat în Parlament și l-au acuzat pe Iohannis că nu are demnitatea necesară pentru a promulga legea.
„În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon. Or, de esența unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuși caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, se transmis președintele CCR-ului.
La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu l-a atacat pe Klaus Iohannis într-o postare pe pagina sa de facebook, cu ocazia Centenarului de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon.
”Astăzi România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esențială a istoriei națiunii române, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România, respectiv voința românilor exprimată la 1 Decembrie 1918. Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica națională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, președintele Iohannis nu a avut demnitatea și mândria națională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare”, a scris Ciolacu pe facebook.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri, pe 13 mai, stabilește data de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon precum și posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon, notează hotnews.ro.
Și liderul UDMR Klemen Hunor a transmis un mesaj de opoziție la adresa noii legi.
„Cu Transilvania v-aţi îmbogăţit şi cu noi, cu moştenirea noastră culturală, cu trecutul nostru, cu tot. Condiţiile în care trăieşte o minoritate, felul în care se simte pe pământul natal – depind, în primul şi în primul rând, de dumneavoastră. Noi, cei care am rămas în România, am acceptat că această ţară este şi ţara noastră, este şi căminul nostru şi aici vrem să construim viitorul copiilor noştri. O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remuşcări, niciodată nu îşi demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenţionat situaţii în care celălalt se simte umilit, ofensat şi este batjocorit, stigmatizat, aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. Până la urmă se pune întrebarea: ce vreţi să demonstraţi cu acest proiect? Şi cui vreţi să demonstraţi? (…) Constat că încă nu s-a terminat competiţia lansată acum trei săptămâni de preşedintele Republicii, competiţie prin care aveţi impresia că, dacă săptămânal veţi demonstra că sunteţi anti-maghiari, aţi rezolvat, automat, toate problemele României”, a transmis Hunor.
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat faptul că Moldova va primi o finanțare de 1,9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei. Cu toate acestea, în ciuda acestei promisiuni, președinta a omis să abordeze provocările serioase cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv instabilitatea politică …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce ANPC ar trebui să protejeze interesele consumatorilor, Piedone a ales să-și etaleze o pereche de cizme de designer, semnate de Bottega Veneta, care costă o sumă considerabilă și mult peste veniturile multora dintre românii pe care se presupune că îi apără. Cizmele cu talpă verde, …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții și indignare, iar autoritățile vor lua măsuri pentru a sancționa abuzul. Un scandal uriaș a izbucnit la Spitalul Județean Constanța, după ce managera instituției, Raluca Ștefan, a demis-o pe șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU), dr. Rodica Tudoran, motivând că funcția respectivă trebuie ocupată de …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi realizate din cauza unei reglementări care face imposibilă satisfacerea cerințelor sanitare impuse de legislația americană. Conform președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, legislația din SUA impune ca ouăle să fie spălate și congelate înainte de export, o practică care nu este …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din punct de vedere economic, iar situația ar putea deveni mult mai gravă în următoarele luni. Industria auto și sectoarele conexe, vitale pentru economia națională, sunt pe cale de a fi afectate sever de taxele impuse de administrația Trump asupra produselor europene. Conform specialistului în economie …
- Războiul taxelor – Christine Lagarde cere ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și PayPal, firme deținuțe de companii Americane sau chinezePreședinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, lansează un apel ferm pentru transformarea radicală a sistemului de plăți europene. Într-o intervenție la emisiunea The Pat Kenny Show, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura digitală de plăți controlată de SUA și China: „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate deținute de companii americane sau chineze. Ar trebui să ne asigurăm că există și o ofertă europeană.” Ea a descris această schimbare drept „un marș către independență”, argumentând că Europa trebuie să-și construiască propriul sistem alternativ pentru a-și asigura suveranitatea financiară. În viziunea sa, un sistem de piețe de capital complet integrat ar …
- AUR sesizează BEC şi AEP: „Sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale”AUR a anunţat, luni, că a făcut o sesizare la Biroul Electoral Central şi la Autoritatea Electorală Permanentă, prin care semnalează existenţa a sute de conturi de TikTok care încalcă în mod flagrant legislaţia electorală, prin promovarea ilegală a unor candidaţi. AUR solicită BEC dispunerea de îndată de către TikTok a eliminării tuturor materialelor ilegale publicate începând din 4 aprilie de către aceste conturi, transmite News.ro. ”AUR denunţă dublul standard: sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale. În acelaşi timp, BEC interzice postările unor simple persoane neafiliate politic care îşi afirmă sprijinul în mediul …
- Percheziții DNA în cinci primării din Botoșani și Suceava și alte 34 de locații: Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructurăPercheziții DNA au loc luni în cinci primării din județele Botoșani și Suceava și alte 34 de locații, la firme și persoane fizice, transmite instituția Anticorupție într-un comunicat din 7 aprilie. Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructură în administrațiile publice vizate de procurori, între care primăriile Mihai Eminescu, Păltiniș, Drăgușeni, Ungureni. Dosarul este deschis de DNA Suceava in rem (vizează fapte, nu persoane) și vizează suspiciuni de corupție în perioada 2023-2024. În perioada menționată de procurorii DNA și în 2025 societatea a obținut, conform informațiilor 60M.RO obținute din portalul de achiziții publice, peste 270 de licitații, singură sau în consorții, …
- Bogdan Peșchir, victima unei decizii injuste: Rămâne în arest în ciuda contestațieiBogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, continuă să fie ținut în arest, în ciuda solicitării sale legale de a fi plasat sub control judiciar sau arest la domiciliu. Instanța a respins cererea sa, lăsându-l în continuare într-o situație dificilă, în care se simte discriminat și nedreptățit. Pe 7 aprilie 2025, instanța a decis să respingă cererea lui Peșchir de a înlocui măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau arestului la domiciliu. În ciuda faptului că a oferit toate argumentele necesare, judecătorii au considerat cererea „inadmisibilă”, fără a lua în considerare circumstanțele sau posibilele abuzuri. „Soluția pe scurt: În …
- Noul impozit pe cifra de afaceri: Lovitura mortală pentru economia românească. Falimente, concedieri și scumpiri în masă sunt doar începutul!Introducerea impozitului pe cifra de afaceri în 2025 provoacă un val de îngrijorare în rândul antreprenorilor și al angajaților. Deși guvernul îl prezintă drept o soluție miraculoasă pentru creșterea veniturilor la buget, efectele se dovedesc a fi dezastruoase: falimente, scăderi economice dramatice și concedieri în masă. Impozitul vizează în principal companiile mari, cu cifre de afaceri impresionante, care deja reprezintă un sector vital al economiei naționale. Însă, această măsură nu face decât să pună o presiune uriașă asupra lor, punând în pericol locurile de muncă a peste un milion de oameni. Specialiștii din domeniu avertizează că impactul va fi devastator …
- Blocajele lui Nicușor Dan: Miliarde de euro pentru educație risipite din cauza primaruluiNicușor Dan, primarul general al Capitalei, pare să fi transformat Bucureștiul într-un loc unde dezvoltarea urbanistică și educațională sunt sistate, iar miliarde de euro sunt irosite din cauza deciziilor sale. În loc să contribuie la modernizarea școlilor și grădinițelor din Capitală, primarul a ales să saboteze aceste proiecte esențiale, aruncând orașul într-un colaps administrativ. Nicușor Dan continuă să demonstreze, prin acțiunile sale, că este complet incapabil să gestioneze dezvoltarea Bucureștiului. În loc să pună pe prim-plan interesul cetățenilor și să investească în educație, infrastructură și siguranță, primarul general al Capitalei a reușit să blocheze o serie de proiecte vitale, iar …
- Traian Băsescu: „Umilinţă mai mare de atât nu putea fi adusă de un premier” – despre decizia lui Marcel Ciolacu de a trimite emisari în SUAFostul președinte Traian Băsescu a criticat dur decizia premierului Marcel Ciolacu de a trimite emisari în Statele Unite, afirmând că aceasta reprezintă o umilință pentru România și o uzurpare a atribuțiilor președintelui. Băsescu consideră că acțiunea lui Ciolacu riscă să discrediteze guvernul și să adâncească criza instituțională. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, 6 aprilie,că premierul Marcel Ciolacu a acționat împotriva principiilor constituționale prin trimiterea unor emisari în Statele Unite, argumentând că astfel a uzurpat atribuțiile președintelui. Potrivit lui Băsescu, politica externă este domeniul de competență al președintelui, iar trimiterea de emisari pentru a facilita relațiile României cu Casa …
- Dacă PNL Bihor nu are încredere în Mălan, de ce ar avea bihorenii?Alegerile interne din PNL Bihor au transmis un semnal clar: Mircea Mălan nu are susținerea nici măcar a colegilor săi de partid pentru a conduce filiala. Este o realitate greu de ignorat și care ar trebui să ridice semne serioase de întrebare pentru orice alegător din Bihor. Cum poate un politician care nu convinge nici măcar în interiorul propriului partid să aspire la una dintre cele mai importante funcții administrative din județ? Dacă PNL Bihor, cu toate jocurile de culise și strategii interne, a decis că Mălan nu este omul potrivit pentru a-i reprezenta, de ce ar trebui bihorenii să …
- România și Digitalizarea: O poveste de eșecÎn era tehnologiei și a schimbărilor rapide în mediul global, România rămâne prinsă în trecutul digital. Deși este un stat membru al Uniunii Europene, cu un potențial economic considerabil, țara noastră se află la coada clasamentelor europene când vine vorba de digitalizarea infrastructurii publice și private. Iar această stare de fapt nu pare să se schimbe prea curând. În fiecare domeniu, de la administrația publică până la educație și sănătate, România se dovedește a fi un exemplu negativ în privința implementării tehnologiilor moderne, ceea ce pune în pericol dezvoltarea economică și socială a națiunii. 1. Administrația Publică: Un sistem praf, …
- Matei Păun este afaceristul cu legături în Rusia și Belarus ce are implicare în campania lui Nicușor DanMatei Păun, bancher cu o experiență de peste 20 de ani, a avut legături de afaceri în Rusia și Belarus și a fost implicat în mai multe campanii electorale ale lui Nicușor Dan, inclusiv în 2024, când acesta a candidat pentru funcția de primar al Capitalei. Acuzat de opinii favorabile Rusiei, Păun susține că este o persoană pro-europeană. În interviurile sale, el clarifică legăturile sale din trecut și explică motivele din spatele unor declarații controversate Matei Păun este un bancher cu o vastă experiență în domeniul financiar și cu o carieră marcată de legături de afaceri internaționale, inclusiv în Federația …