Ioana Ramona Bruynseels (AUR), interviu de candidat cu Anca Alexandrescu
Ioana Ramona Bruynseels, candidatul AUR la Primăria Sectorului 1, a discutat într-un interviu cu Anca Alexandrescu despre calificările și motivațiile sale pentru a candida. Având o carieră diversificată, de la drept în Cluj-Napoca până la funcții executive în sectorul bancar și implicarea în proiecte care vizează diaspora, Bruynseels subliniază că experiența sa este esențială pentru a aduce schimbări semnificative în sector.
Ea critică gestionarea actuală a bugetului de investiții al sectorului, menționând că doar 13% din acesta a fost cheltuit, în ciuda oportunităților bogate ale Sectorului 1. Bruynseels își propune să demonstreze că o femeie poate aduce un aport valoros în administrația locală, în contrast cu dezamăgirea generată de actualul primar.
Anca Alexandrescu: Ce vă recomandă pentru candidatura la sectorul 1?
Ioana Ramona Bruynseels: În primul rând, cred eu că experiența.
Anca Alexandrescu: În primul rând, ce studii aveți? Da. Începeți cu asta.
Ioana Ramona Bruynseels: Sunt absolventă de drept la Cluj-Napoca, am terminat facultatea ca șef de promoție, ulterior am rămas pentru o perioadă preparator universitar în cadrul universității, după aceea am intrat în mediul bancar la București, am reușit în interval de 3 ani să pornesc de jos de la a fi consilier relației client la manager relații corporate/retail.
Anca Alexandrescu: Sunteți la AUR, ar trebui să nu vorbiți decât în limba română.
Ioana Ramona Bruynseels: Așa îmi scria pe cartea de vizită, știți? Să ajung în conducerea băncii și să fiu consilierul la trei președinți executivi ai băncii. După care am plecat din țară, am ajuns la acel masterat la Harvard Kennedy, la școala de guvernare, unde exact pe asta m-am axat, respectiv pe dezvoltare.
Pe competitivitate, pe politici publice, pe cum te pregătești pentru a guverna în mod sănătos și a schimba la, adică, o țară. M-am întors în țară, după cum v-am spus, am ajuns să conduc diverse proiecte, am fost director executiv și la un proiect care se adresa în special diasporei și care urmărea reconectarea diasporei.
Aș vrea doar să sublinez următorul lucru. Provin din mediul bancar și din investiții, după cum am spus.
Știu clar ce înseamnă să dezvolți. Am experiență în a gestiona bugete de investiții, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă. Actualul primar a fost în stare să cheltuiască doar 13% din bugetul de investiții, ceea ce este o mare, o mare problemă și o mare dezamăgire în contextul în care sectorul unu este cel mai bogat sector al Capitalei și ar trebui să fie înfloritor tot timpul, ținând cont că există foarte multe oportunități aici.
În consecință, din acest punct de vedere, deci profesional sunt pregătită, pe partea de studii sunt pregătită, sunt mamă a doi copii adolescenți, știu prin ce trec părinții din sector și din toată țara, și tocmai de aceea sunt hotărâtă să fac treabă și mai mult decât atât, eu sunt un om deschis, un om căruia îi place să fie printre oameni, un om căruia îi place să facă bine, asta am făcut de când am fost copil mic, asta era fericirea mea și așa o voi duce în continuare, nu am alte interese, am tot ce-mi trebuie, nu merg acolo nici să fur, nici să fac șmecherii, vreau să arăt că se poate face și vreau să arăt că o femeie poate să facă, pentru că actualul primar, din păcate, ne-a adus un mare deserviciu nouă femeilor, care încercăm să demonstrăm că suntem capabile și că știm ce înseamnă să faci treabă.
Anca Alexandrescu: Credeți în Dumnezeu?
Ioana Ramona Bruynseels: Mult! Doamna Anca Alexandrescu! M-am născut într-o familie cu greutăți, familie monoparentală, ne-a crescut mama singură, știu ce înseamnă să ai doar o supă în frigider, știu ce înseamnă să te bucuri când vine bunica și îți dă câțiva lei pe care i-a făcut săraca vânzând diverse lucruri la o tarabă în piața Flora, din Mănășturi, din Cluj, știu ce înseamnă să fii ajutat atunci când ai nevoie.
Și singurul meu reazăm și punct de sprijin toată viața mea a fost bunul Dumnezeu. Sămânța pe care bunica mea, Dumnezeu să o ierte, a sădit-o în sufletul meu și pe care mama a întreținut-o. Și chiar dacă în viață m-am abătut pentru că am făcut greșelile mele, am învățat din ele greu și cu durere, dar Dumnezeu este reperul meu și tocmai de aceea încerc să fiu cât se poate de bună, încerc să fiu onestă, încerc să nu umblu cu minciuni, cu prostii, cu trădări, cu alte cele, nu.
Îmi văd de treaba mea și dacă pot să fac bine, fac. Dacă nu, asta e.
Anca Alexandrescu: Atunci, cred că mi se pare potrivită următoarea întrebare care vine de la un telespectator: ”Ce părere are despre detronarea pe ultima 100 de metri a listei de europarlamentare a AUR cu înscrierea pe locul 10 al lui Mihail Neamțu. Crede că s-a procedat corect și că vor avea rezultate mai bune la alegeri cu un astfel de personaj pe listă?”.
Ioana Ramona Bruynseels: Acum nu știu la ce se referă când spune detronare, dacă se referă la detronarea mea, pentru că eu m-am retras de pe listă, ca să candidez la sectorul 1 și ținând cont de faptul că am acasă două fete, una de 12, una de 14 ani, nu pot să mă angajez în următorii 5 ani de zile, să lipsesc de acasă 4 zile sau mai mult pe săptămână. Nu pot. Nu pot pentru că ar însemna să-mi las fetițele și nu vreau să fac acest lucru acum. Nu este acum momentul pentru mine. Dar sectorul 1 acum mă entuziasmează foarte mult. Pentru că eu sunt foarte bună la a identifica problemele, a găsi soluțiile și la a acționa pe ele, la a implementa.
Anca Alexandrescu: Perfect. Atunci ia spuneți în care sunt cele mai mari probleme ale sectorului 1 astăzi.
Ioana Ramona Bruynseels: Primarul actual este cea mai mare problemă, pentru că nu știe nici să gestioneze lucrurile, nu știe nici să se împace cu oamenii, se ceartă cu toată lumea și când te cerți cu toată lumea și când deschizi bătălii pe toate fronturile, ce mai poți să rezolvi?
Deci în momentul de față ați văzut că este haos în sector, nu se cheltuiesc banii așa cum ar trebui și cum ar aștepta oamenii și cum ar fi nevoie la maximum în sector, avem mizerie. Deja mie mi-e jenă să mai tot spun că toată lumea se plânge de mizerie, toată lumea se plânge de străzi, de lipsa parcărilor, toată lumea se plânge de faptul că încă tot nu s-au finalizat acele proiecte promise încă de pe vremea lui Chiliman.
În consecință, în momentul de față, nu avem dezvoltare, nu luptă nimeni cu drogurile, copiii noștri nu sunt în siguranță, în școală și pe străzi. De ce vă spuneam că vreau să stau acasă? Pentru că și copiii mei se învârt în diverse medii. N-ai de unde să știi. Trebuie păstrat controlul. Aici trebuie să se implice și părinții, dar și autoritățile trebuie să-și facă datoria.
Și atunci, de aia și este una dintre prioritățile mele, aș putea spune în primele două priorități, este asta, siguranța copiilor la școală și pe stradă. Hai să vedem ce facem cu traficanții de droguri, că am ajuns brusc dintr-o dată cu sectorul 1 să batem recordul la consum de droguri.
Anca Alexandrescu: Asta era următoarea întrebare, dacă ați ajunge primar, care sunt primele 5 lucruri pe care le-ați face?
Ioana Ramona Bruynseels: Curățenie în primul rând, în aparatul de lucru al primăriei. Aici trebuie clar să ne asigurăm că avem oameni profesioniști, că oamenii buni sunt scoși în față și sunt recompensați, iar sinecurile, pilele, relațiile, să le găsim al loc în societate.