Ioana Mihăilă despre depolitizarea spitalelor: Nu presupune eliminarea persoanelor afiliate politic din sistem

Distribuie acest articol!

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a făcut o declarație uimitoare, în contextul în care a fost întrebată ce va face pentru depolitizarea sistemului de sănătate. Ea a spus că prin depolitizare își propune să faciliteze accesul în sistem pentru oamenii competenți și nu neapărat să elimine, de la conducerea instituțiilor sanitare, persoanele afiliate politic.

Trebuie să înţelegem că această depolitizare nu trebuie văzută ca un scop în sine. Depolitizarea este un pas pentru a creşte eficienţa managementului, pentru că atunci când managementul la orice nivel al sistemul de sănătate este unul corect, competent şi fără legături politice, există şansa ca acel management să fie eficient. Scopul depolitizării nu este de a scoate de peste tot din sistemul de sănătate orice persoană care are vreo afiliere politică, ci este de a facilita accesul în sistemul de sănătate al oamenilor competenţi. Şi atunci ce vrem să facem este să organizăm concursuri unde să putem selecta cei mai competenţi oameni pentru postul respectiv”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul a mai spus că reforma din sistemul de sănătate este un proces ce necesită timp, iar următorul pas este acela de a organiza concursuri la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, acolo unde nu exisă mandat al unui manager care a fost obţinut prin concurs. „În paralel vrem să întărim capacitatea Consiliului de Administraţie şi vrem să avem mai multe mecanisme de control al managerilor care ajung în poziţiile de manager. Intrarea în sistem nu este suficientă, trebuie să existe monitorizare şi control şi sancţiuni acolo unde performanţele managementului nu ating cotele”, a mai spus Mihăilă.


Distribuie acest articol!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: