Investitorii mizează pe bitcoin, aur şi whisky pentru a se pune la adăpost de inflaţie

Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor creşte preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform Ziarul Financiarul.
Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri accentuate în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat dividende considerabile, iar obligaţiunile pe termen lung au dublat banii investitorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri. Preţul spot al aurului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împotriva unui dezastru care nu s-a produs.
Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.
Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.
Un argument pentru căutarea unei protecţii este că nu este nevoie decât de o depăşire a nivelului de 1,7% cu aproximativ un punct procentual pentru ca sistemul să sufere un şoc. „O inflaţie de 3% pe an îţi poate eroda averea cu jumătate în mai puţin de 25 de ani“, spune Nikhil Chandra, director de investiţii la Aviva Investors.
Sursa: Mediafax
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR) acuză blocaje grave în absorbția fondurilor europene: „Nu putem construi viitorul cu șantiere înghețate în hârtii”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels lansează un atac dur la adresa Ministerului Dezvoltării, acuzând întârzieri nejustificate în verificarea lucrărilor finanțate din fonduri europene. Într-o interpelare oficială adresată ministrului Cseke Attila-Zoltán, aceasta solicită explicații și măsuri urgente. România riscă să piardă miliarde de euro din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), avertizează …
- Gianina Șerban (AUR): „Judecătorii CCR rămân în slujba intereselor politice”Deputata AUR Gianina Șerban critică decizia Curții Constituționale de a respinge sesizarea partidului cu privire la pachetul de măsuri de austeritate promovat de Guvern. Ea denunță lipsa de echitate socială și avertizează că românii cinstiți nu trebuie să suporte consecințele guvernărilor iresponsabile. „Sesizarea AUR a fost respinsă de Curtea Constituțională. Judecătorii CCR rămân în slujba …
- Cristina Dumitrescu, senator AUR: “Reintroducerea taxelor consulare – o nouă lovitură dată românilor din diaspora”Cristina Dumitrescu, senator AUR, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, condamnă cu fermitate declarațiile iresponsabile și sfidătoare ale ministrului de externe, Oana Țoiu, care, într-un gest cinic, a anunțat reintroducerea taxelor consulare cu justificarea rușinoasă: „Nu mai avem buget”. ”Această măsură afectează direct milioane de români din diaspora, oameni care au fost nevoiți să …
- Mihai Enache (AUR): „Curtea Constituțională, din nou împotriva poporului!”Deputatul AUR Mihai Enache acuză Curtea Constituțională că susține politicile de austeritate ale guvernului și ignoră interesele românilor. Într-o declarație dură, acesta afirmă că instituția s-a transformat într-un instrument al puterii politice și nu al dreptății. „Curtea Constituțională, din nou împotriva poporului!”, a transmis ferm deputatul AUR Mihai Enache, după decizia Curții de a respinge …
- Guvernul pregătește vânzarea pe bucăți a companiilor de stat. Listarea la bursă maschează lipsa unei strategii realeVicepremierul Dragoș Anastasiu a confirmat că mai multe companii de stat din energie și transporturi vor fi listate la bursă, așa cum prevede PNRR. În lipsa unui plan transparent și a unei consultări publice, decizia pare să deschidă ușa vânzării pe bucăți a celor mai valoroase active ale statului român. Oficialii recunosc că firmele sunt …