Economie

Între beznă și faliment: facturile la energie electrică se dublează

După ce statul va elimina plafonarea prețului la energie electrică, este foarte posibil, conform calculelor făcute de Asociația Energia Inteligentă, ca jumătate din populația României să plătească prețuri duble la energie electrică și circa 40% să ajungă la facturi cu peste 75% mai mari decât în prezent. Plafonarea prețurilor a dus la o stagnare a concurenței pe piața energiei electrice, începând din 2021, iar în acest moment, consumatorii nu știu cum ar trebui să verifice ofertele de la furnizori și cum să-și negocieze contractele. Autoritățile ar trebui să repornească și concurența pe această piață, iar următoarele 6 luni sunt esențiale pentru a se evita explozia prețurilor pentru consumatori.

Calculele făcute de Asociația Energia Inteligentă arată că prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul anterior plafonării, iar prețul post plafonare ofertat este cu până la 110% mai mare decât prețul actual al consumatorilor. 

„Sunt diferențele între ofertele din 2021 și cele actuale, cauza fiind că prețurile de acum au fost afectate de o serie de elemente: inflație, creșteri de tarife de transport și de distribuție etc. avem 6 luni la dispoziție, pentru determinarea reapariției concurenței, pentru că acum nu au cum să fie prețuri mai mici”, a explicat, pentru Jurnalul, Dumitru Chisăliță, președintele asociației. 

Specialistul spune că în primul rând trebuie să fie scoși clienții din adormire, iar furnizorii trebuie să fie determinați să vină cu oferte. „Dacă acum ar merge cineva să cumpere energie electrică direct de la cei 10 furnizori, prețul ar fi cu 3% față de cel actual, din contracte. ANRE ar trebui să vină cu măsuri, astfel încât furnizorii să pună pe masă noi oferte și să facă o informare pentru clienți. Dar ANRE publică rapoartele la 6 luni după data la care s-au făcut calculele, ceea ce nu ne ajută cu nimic. Ar trebui să publice aceste rapoarte fără aceste întârzieri, pentru că ne interesează ce se întâmplă în acest moment, nu care era situația acum 6 luni”, mai spune Dumitru Chisăliță. 

Educația consumatorului, pentru negocierea contractelor

Pentru a putea evita creșterile enorme din viitoarele facturi la energie electrică, românii trebuie să învețe cum să-și negocieze contractele cu furnizorii. „Oamenii trebuie să fie învățați cum să se apere de situațiile în care unii furnizori ar veni cu prețuri foarte mari și cu abordări neconforme cu regulile pieței. Nu vine o mână nevăzută a pieței care să rezolve problemele. Omul poate învăța ce are de făcut. Consumatorii trebuie să fie atenți la contracte. Trebuie să existe modalități de a ieși din contract fără costuri suplimentare, apoi să meargă spre un alt furnizor și să îi ceară anumite lucruri în contract. Sunt niște oferte standard ale furnizorilor, dar contractele se pot negocia. Clientul trebuie să verifice ofertele și să aleagă ceea ce i se potrivește, apoi poate cere un contract avantajos. Furnizorul nu e obligat să accepte, dar se poate încerca o negociere”, explică președintele AEI.

Chiar în acest moment sunt multe probleme legate de facturi supraîncărcate, din diverse motive, dar lipsa acestei educații a consumatorilor pentru alegerea ofertelor mai avantajoase și a verificării sau negocierii contractelor face ca mulți dintre cei prejudiciați nici măcar să nu facă reclamații, atunci când facturile sunt mult mai mari decât ar trebui, conform consumului. 

„Lucrurile trebuie să fie verificate punctual, pentru că există erori de măsurare, erori de citire sau furt de curent. Sunt mii de astfel de cazuri, inclusiv la bloc, nu doar în cazul celor care locuiesc la casă. Vecinii se pot racorda destul de ușor la altă instalație”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Creșterile se văd în facturi

AEI prognozează că prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare. Asociația Energia Inteligentă a realizat, pe 4 ianuarie 2021, un top al celor mai mici prețuri la energie electrică din România, conform ofertelor acestora, în diferitele zone din România. Ceea ce se poate observa în prezent, pe baza raportului precedent, este că prețurile energiei electrice efectiv achitate în medie de consumatorii casnici sunt următoarele: 0,6740 lei/kWh cu TVA inclusă – pentru consumatorii casnici care în ultimele două luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până la 100 kWh/lună; 0,68 lei/kWh cu TVA inclusă – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună; 0,80 lei/kWh cu TVA inclusă – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună; circa 1,28 Lei/kWh cu TVA inclusă – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună. 

„Cel mai probabil, aceste prețuri se vor menține neschimbate până la 31 martie 2025. În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclusă”, explică specialistul AEI.

Instituțiile statului nu au niciun plan

Asociația mai arată că prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât cel anterior: a) cu 1,5 – 11% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum mai mare de 255 kWh/lună; b) cu 62 – 78% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum între 100 – 255 kWh/lună; c) cu 90 – 110% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună. 

„Scăderea acestui preț se va întâmpla doar prin concurență, reducerea fiscalității și reducerea costurilor unitare. Putem să observăm că în prezent, în afară de Ministerul Energiei, care se preocupă de acest subiect și de modul în care populația să nu fie afectată de creșterile de preț după data de 1 aprilie 2025, dar care are puține atribuții legale să schimbe efectiv lucrurile, instituțiile care au efectiv competențe și capacități să influențeze în mod real cauzele care determină prețuri mari la energie și gaze nu au nicio preocupare pentru acest subiect – aceeași atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieței”, explică președintele AEI.

ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC sunt instituțiile care trebuie să contribuie la creșterea concurenței în piață, pentru a se evita explozia prețurilor, peste 6 luni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Baieti, cu doua panouri fotovoltaice bine calculate si un invertor on-grid reduceti factura la curent pina la 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button