JUSTIȚIE

Interlopul PSD, Cristian Rizea, a fost extrădat și dus la închisoare

Interlopul PSD, Cristian Rizea, a fost reținut la Chișinău și a fost extrădat în România. Rizea a fost preluat de Poliția de Frontieră din România, urmând să fie dus în arest, în această noapte. El a are o condamnare de 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmeaza să fie introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, se precizează în informare.

După ce a fost condamnat pentru corupție în 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit la Chișinău. Astăzi, Rizea a fost reținut la Chișinău și va fi extrădat în România. Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne a transmis că Rizea Cristian 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭 p𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆ 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐳𝐢𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝟏𝟓 𝐚𝐧𝐢.

„Conform procedurilor legale, străinul a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM. Amintim că, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.Măsura în cauză se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra”, se precizează în comunicatul oficial al Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor din Moldova.

Reamintim că autoritățile de la Chișinău au anunțat în martie că nu-i vor oferi lui Rizea azil politic.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de o condamnare definitivă de patru ani și opt luni la închisoare în România.

Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

În noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, însă i s-a comunicat că cererea a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

Astfel, Rizea a cerut anularea decretului din 2003.

În decembrie 2022, avocatul lui Rizea a depus recurs împotriva hotărârii din noiembrie a Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea actului judecătoresc, cu emiterea unei decizii de admitere a cererii de chemare în judecată.

Rizea are probleme cu legea și în Republica Moldova, acolo unde autoritățile i-au deschis mai multe dosare de urmărire penală.

Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button