Știrile 60m.RO

Instanța i-a dat dreptate. În România nu există un discurs al urii împotriva maghiarilor. Dan Tanasă: CNCD, obligat să-mi plătească cheltuieli de judecată

Instanța i-a dat din nou dreptate lui deputatului AUR Dan Tanasă, cunoscut activist civic pentru drepturile românilor din Harghita, Covasna și Mureș. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 31 martie a.c., recursul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva sentinței Curții de Apel Brașov care a anulat o hotărâre CNCD prin care Tanasă a fost sancționat contravențional pentru o presupusă faptă de discriminare a maghiarilor din România.

Arus Zsolt Istvan, vicepreședinte al Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni, a sesizat CNDC în luna martie 2019 cu privire la publicarea mai multor articole de presă semnate de profesorul Ilie Șandru din Toplița, ce au publicate de Informația Harghitei și preluate pe pagina de Facebook a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și pe blogul lui Dan Tanasă. Istavan, lider al mișcării pentru separatismul pe criterii etnice al așa-zisului ținut secuiesc, a considerat că diseminarea acestor materiale reprezintă un act de discriminare a întregii comunități maghiare din România. CNCD a admis această sesizare, scrie Dan Tanasă pe blogul său.

„Decizia CNCD a fost atacată în parte în fața instanței de judecată de către subsemnatul iar intervenienți au fost Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Fundaţia Adevărul Harghitei”, precizează Tanasă.

Astfel, Curtea de Apel Brașov a anulat în data de 20 decembrie 2019 cele trei puncte ale hotărârii CNCD prin care CNCD a constatat o faptă de discriminare a comunității maghiare și a aplicat sancțiuni cu avertisment. Ulterior, CNDC a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție care însă a respins ca nefondată cererea instituției condusă de Asztalos Csaba Ferenc în ședința publică de joi, 31 martie 2022.

„Aceasta este a doua decizie CNCD prin care instituția condusă de Asztalos Csaba Ferenc a constatat că subsemnatul m-aș face vinovat de discriminarea întregii comunități maghiare din România și pe care am reușit să o anulez definitiv în instanță.

În ultima perioadă, CNCD, instituție publică a statului român, sub conducerea UDMR-istului Csaba Asztalos Ferenc, încearcă să fabrice cu orice preț dosare prin care să inventeze discriminarea maghiarilor din România și că în România ar exista un discurs al urii împotriva maghiarilor. Scopul acestor decizii ilegale emise de CNCD este, pe lângă pătarea imaginii României, și atacarea subsemnatului pentru că îndrăznesc să semnalez situația dramatică a comunităților de români din județele Covasna și Harghita, supuse unui proces violent de epurare etnică”, scrie Dan Tanasă pe blogul său.

Mai multe detalii aici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button