PoliticăȘtirile 60m.RO

Instanța a stabilit că USR-ul lui Dan Barna a cheltuit ilegal banii proveniți din fonduri publice: contracte de închiriere fictive

Românilor li s-a promis un „alt fel de a face politică” , însă românii s-au ales exact cu același fel de a face politică, însă mai frumos îmbrăcați la costum, lupi mai tineri, mai flămânzi, dornici de afirmare în lupta cu antemergătorii.

USR a pierdut un proces cu Autoritatea Electorală Permanentă. Aceasta din urmă a confiscat partidului o sumă importantă de bani considerând că sursa acesteia a fost una ilegală.

Ce a făcut mai exact partidul condus de Dan Barna? A închiriat o parte din birouri către parlamentarii USR. Ar putea părea totul normal, dar nu este? Da, nu este deoarece în acest fel conducerea USR a disimilat o taxă pe care parlamentarii erau nevoiți să o plătească către partid. Aceeași Măria, adică PSD și PNL, cu USR exact aceeași mizeria. Mai țineți minte când PPDD cerea pe față taxă, cotizația obligatorie la parlamentari? USR se află exact în aceeași poziție.

Ca să mai scoată ceva bani din partid s-a inventat și un contract cu o agenție imobiliară care să le caute spațiul în care își desfășoară activitatea. Aproximativ 2 000 de euro a plătit conducerea USR pentru acest lucru, deși legea interzice efectuarea unei astfel de cheltuieli.

Dar acesta reprezintă doar unul din cazurile descoperite de către autoritatea statului. Cine știe ce alte contracte s-or mai fi încheiat pe lista de cheltuieli eligibile, banii ajungând în buzunarele cui trebuie.

În motivarea judecătorilor se arată cum Dan Barna și colegii săi „fără penali”, apărători ai justiției, au încălcat legea cu scopul de a obține subvenția parlamentarilor pentru birourile din teritoriu. Uniunea Salvați România a închiriat sediul din Aviatorilor de la o societate comercială, iar, ulterior, l-a subînchiriat parlamentarilor săi pentru a pune mâna ilegal pe subvenția primită de parlamentari pentru birourile din teritoriu.

  • România, țara cu primării cât pentru un continent. De zece ori mai multe decât în Bulgaria
    România are peste 3.180 de primării, de aproape zece ori mai multe decât Bulgaria, care se descurcă, aparent fără mari probleme, cu doar 265 de unități administrative locale. Diferența este nu doar revoltătoare, ci și profund costisitoare. În timp ce țara vecină a adoptat un sistem administrativ eficient, România continuă să pompeze bani publici într-un aparat birocratic mamut, depășit și inutil de încărcat. Fiecare comună, oricât de mică, are primar, viceprimar, secretar, contabil, șofer și o armată de funcționari care se ocupă, în realitate, de puțin spre nimic. Sate cu 100 de locuitori au primării în toată regula, cu cheltuieli …
  • Ipocrizia reducerii de salariu: miniștrii mimează sacrificiul, dar nu trăiesc din leafă
    Câțiva miniștri au ieșit public și au anunțat, teatral, că își vor reduce voluntar salariile cu 20%. S-ar putea crede că asistăm la un gest de solidaritate cu românii care plătesc taxe tot mai mari. Dar, de fapt, asistăm la un spectacol ieftin, menit să distragă atenția de la adevărata problemă: acești oameni nu trăiesc din salariu. N-au trăit niciodată. Toată lumea știe că funcțiile de ministru nu sunt atractive pentru sumele oficiale din fluturașul de salariu, ci pentru altceva: accesul la bugetul public, la contracte, la decizie, la influență. Miniștrii sunt acolo pentru a „răsfoi” banii statului, pentru a …
  • Pensionari de lux la 48 de ani, într-un sistem de justiție falimentar
    Într-o țară în care milioane de români trudesc până la 65 de ani pentru o pensie de mizerie, judecătorii ies din scenă triumfător la doar 48 de ani, direct în pensii speciale de zeci de mii de lei. Fără să contribuie în mod real la sistemul public de pensii, acești „aleși ai sistemului” se bucură de privilegii scandaloase, în dispreț total față de principiul contributivității. În timp ce restul populației este taxată până la sufocare, pentru acești domni și doamne ai justiției, regulile nu se aplică. Paradoxul este cu atât mai revoltător cu cât sistemul de justiție din România este …
  • De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mare
    România eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța în beneficiul unei oligarhii bine așezate. Cei care conduc țara nu au niciun interes să creeze instituții incluzive, transparente, care să permită dezvoltarea meritocratică și libertatea economică. Din contră: statul este organizat astfel încât accesul la resurse – fie ele bugetare, funcții, contracte sau terenuri …
  • ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construire
    În România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în topul rușinii europene. În Oradea – un exemplu pozitiv – autorizația poate veni în 5 luni. În București, Iași sau Timișoara, trec chiar și 10–12 luni. Asta înseamnă că orice idee de dezvoltare urbană, investiție economică sau simplă inițiativă privată este sugrumată de birocrație, incompetență …
  • România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și Ungaria
    România se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure organizat decât să reformeze instituțiile. Cu un scor de 46 din 100 în Indicele de Percepție a Corupției, România nu doar că dezamăgește cetățenii, dar pune în pericol investițiile, justiția și viitorul economic al țării. Se fură din spitale, din autostrăzi care nu se mai …
  • Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severă
    România anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o luptă pentru supraviețuire. Statul român se dovedește incapabil să ofere celor mai vulnerabili cetățeni ai săi condiții decente de trai. În timp ce politicienii își măresc privilegiile și partidele consumă sume uriașe din bugetul public, peste un milion de copii cresc în lipsuri, excluși de …
  • Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penal
    Ceea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această pușculiță magică, care trebuia să fie folosită doar în situații excepționale, a fost transformată într-un canal de drenaj electoral, o rețea de mită bugetară cu gir guvernamental. Banii românilor au fost dați cu dedicație primăriilor de partid, ministerelor cu șefi obedienți și instituțiilor care întorceau …
  • Austria ține prețurile mari la energie în România, Bulgaria și Grecia
    Consumatorii industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia au cerut Comisiei Europene stabilirea unui mecanism de sprijin în raport cu prețurile angro mari la electricitate suportate de industriile energointensive, în special de cele din Europa de Sud-Est, din cauza fragmentării pieței europene unice de profil ca urmare a insuficienței interconexiunilor energetice dintre țările din Europa Centrală, în principal Austria, și cele din Balcani via Ungaria. ACCER, BFIEC și UNICEN arată în scrisoare că operatorul de transport și sistem (OTS) al Austriei, Austrian Power Grid AG (APG), omologul Transelectricii din România, beneficiază în continuu de 6 ani, din 2020 …
  • Ipocrizia ministrului Energiei: Dacă subordonații mei directori își scad salariul cu 20% mi-l scad și eu
    Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, despre renunţarea benevolă a unei părţi din salariu, de către şefii din companiile din energie, că dacă ei îşi scad 20% din salariu, este dispus să îşi scadă şi ei salariul cu 20%. ”Dacă avem o decizie guvernamentală asumată de premier, este evident că o să port această discuţie cu directorii din subordine. Dacă ei îşi scad 20% din salariu, sunt dispus să îmi scad şi eu salariul cu 20%. Dar trebuie să vorbesc cu ei”, a declarat Bogdan Ivan, la Antena 3.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button