Economie

INS: Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni, ca serie brută, cu 4,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022

Producţia industrială a scăzut în primele cinci luni, atât ca serie brută (-4,7%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-4,8%), arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1.I – 31.V.2023, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,7%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%) şi industria prelucrătoare (-3,9%). Industria extractivă a crescut cu 2,2%”, arată datele INS.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.V.2023, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2022, a fost mai mică cu 4,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,4%) şi industria prelucrătoare (-4%).

Industria extractivă a crescut cu 2,2%.

În luna mai 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+16,8%) şi industria extractivă (+6,9%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,8% faţă de luna precedentă, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,6%) şi industriei prelucrătoare (-0,8%).

Industria extractivă a crescut cu 3,3%, în luna mai 2023, faţă de luna precedentă.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,3%) şi industria prelucrătoare (-4,3%).

Industria extractivă a crescut cu 5,6% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 5,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,8%) şi industriei prelucrătoare (-3,5%).

Industria extractivă a crescut cu 5,4%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button