Economie

INS: Deficitul comercial al României în sectorul alimentar a crescut cu 1 miliard de euro în 2022

Deficitul comercial al României în sectorul alimentar s-a ridicat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, în creştere cu 20% (1 mld. euro) faţă de nivelul din 2021, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

ZF a luat în calcul 15 categorii precum carne, lapte, lactate, legume, fructe, dar şi produse procesate şi nu a inclus cerealele, seminţele şi fructele oleaginoase.

Deşi exporturile au crescut puternic în valoare, nu au recuperat din decalajul faţă de importuri, astfel că România rămâne în zodia deficitului comercial, scrie Mediafax.

Practic, cele mai importate produse ca valoare sunt carnea, lactatele, ouăle, mierea, dar şi legumele, pentru care România plăteşte 3,1 miliarde de euro, adică mai mult decât încasăm pe toate alimentele exportate, conform analizei ZF.

Importurile au crescut şi ele în total cu 26% în 2022 faţă de 2021, ajungând la un nivel record de circa 8,5 miliarde de euro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button