Îngrijorător: Ministrul Energiei anunță închiderea minelor până în 2030. Doar la Complexul Energetic Hunedoara sunt circa 4.000 de salariaţi

Distribuie dacă ți-a plăcut

Situație îngrijorătoare pentru România și pentru miile de angajați din domeniul minier. Doar la Complexul Energetic Hunedoara sunt vreo 4.000 de salariaţi. Ministerul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că minele de huilă din România vor fi închise definitiv până în 2030.

Ne uităm la ţările din jur. Am avut discuţii cu sindicatele de la huilă şi am căzut de acord cu toate sindicatele de acolo. Mai avem patru mine de huilă, două în program de închidere şi alte două urmează şi ele să intre în programul de închidere. Ne-am propus ca phase-out pentru huilă anul 2032. Până în 2030 să punem în siguranţă zăcământul, care va fi utilizat la centrala Paroşeni, care are autorizaţie integrată de mediu şi a fost retehnologizată cu tehnologie japoneză. Apoi până în 2032 vorbim de ecologizarea efectivă a zonei”, a declarat Popescu într-un interviu pentru Agerpres.

Ministrul a precizat că în acest moment se lucrează la elaborarea unui pachet de ajutor social pentru cei care lucrează în acest sector. „Vrem să aprobăm un memorandum în Guvern privind pachetul de ajutoare sociale, inclusiv venituri de completare, ne gândim în principal la cei care lucrează în subteran, la huilă, dar şi pentru cei de la lignit şi uraniu care poate îşi vor pierde locurile de muncă. Vrem să fie o umbrelă, o plasă de siguranţă pentru toţi cei care lucrează în zona de resurse minerale”, a specificat Popescu.

Totodată, el a mai spus că oamenii vor beneficia de sprijin pentru a se putea recalifica, Blocul Naţional Sindical anunțând că doreşte să facă probono acest lucru.


Distribuie dacă ți-a plăcut
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: