Infrastructura, mediul și agricultura, fundamentul Planului Național de Redresare pentru accesarea banilor europeni negociați la Bruxelles

Infrastructura, mediul și agricultura sunt domeniile principale pe care Guvernul lucrează la identificarea proiectelor care vor fi incluse în Planul Național de Redresare, în baza căruia România va accesa fondurile europene negociate la ultimul summit european de la Bruxelles, din perioada 17-21 iulie, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă de la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a avut astăzi o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban și câțiva miniștri implicați în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
„Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri”, a declarat Klaus Iohannis.
România a obținut luna trecută 79,9 miliarde de euro din pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, care se ridică la 1.824 de miliarde de euro și care este compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU – NGEU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.
Cele 79,9 miliarde de euro vor proveni după cum urmează: 33,5 miliarde de euro din cadrul NGEU și 46,4 miliarde de euro din cadrul CFM, au declarat surse europene pentru CaleaEuropeană.ro. Sursele citate au mai precizat că alocarea de 79,9 miliarde de euro este calculată la prețurile de referință din 2018, însă în prețuri curente pachetul va ajunge la 84 de miliarde de euro.
În ce privește cele 46,4 miliarde de euro fonduri nerambursabile din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, României îi sunt alocate 26,8 miliarde de euro pentru politica de coeziune; 18,7 miliarde de euro pentru politica agricolă comună, 760 de milioane de euro din Fondul pentru o tranziție justă și 160 de milioane de euro pentru pescuit.
Președintele a mai spus că, pentru a aplica „efectiv pentru acești bani”, este nevoie de o serie „destul de lungă de acte normative”, însă „pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte”.
Potrivit șefului statului, infrastructura, mediul și agricultura sunt domeniile principale pe care Guvernul lucrează la identificarea proiectelor care vor fi incluse în Planul Național de Redresare.
„Eforturile Guvernului, în acest moment, se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură și acum vorbesc aici în special despre autostrăzi și căi ferate. Deci, autostrăzile sunt foarte, foarte importante în această fază și în acest domeniu pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu care se solicită acești bani europeni”, a explicat președintele.
De asemenea, acesta a menționat că a insistat „foarte mult”, în ședința de lucru de astăzi, pe partea de agricultură și protecția mediului, deoarece „fermierii români au mare nevoie să fie susținuți”. „Știm foarte bine că, pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară”, a precizat Klaus Iohannis.
În acest sens, președintele a explicat că Guvernul lucrează „pe două direcții importante”:
„Prima, pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Știu că aici au circulat tot felul de așa-numite fake news în spațiul public. Deci, încă o dată: Guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale pentru despăgubirile fermierilor afectați de secetă. A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații și, în acest fel, este important de știut că lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor – în general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului”, a declarat șeful statului.
Sursa: Europa Liberă
- Castelul Peleș, lăsat în paragină de actuala administrație, grav afectat de furtunăMinisterul Culturii evaluează impactul fenomenelor meteorologice extreme din Sinaia asupra patrimoniului cultural, după ce mai multe monumente istorice, inclusiv Castelul Peleș și Casa memorială George Enescu, au suferit avarii. Ministerul Culturii a mandatat Institutul Național al Patrimoniului (INP) să înceapă procesul de colectare a datelor din teren pentru a identifica eventualele pagube produse, precum și asupra șantierelor de restaurare …
- Textul moțiunii de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan. Ce conține documentul care face actualul Executiv să tremurePartidul AUR a sepus moțiunea de cenzură pentru demiterea lui Ilie Bolojan, după ce au fost strânse semnaturile necesare procedurii. Mâine moțiunea va fi citită în plenul Parlamentului. AUR a depus în Parlament moțiunea de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. …
- Ramona Ioana Bruynseels acuză guvernul de „taxe absurde” și cere demisia acestuia: „Se ating de banii de pempărs ai bebelușilor”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur măsurile fiscale recente adoptate de guvern, printre care impozitarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului și aplicarea CASS pe pensii. Aceasta acuză guvernanții de lipsă de viziune și cere plecarea cabinetului actual, susținând că „au adus România în pragul colapsului economic și social”. Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului, deputata …
- ”Avocatul” lui Georgescu, o nouă născocire a presei neomarxiste! Sistemul de justiție românesc lucrează cu tot felul de infractori pe care încearcă să îi bage în cercul tău de apropiațiCălin Georgescu a respins informațiile potrivit cărora avocatul reclamat într-un scandal sexual ar fi avocatul său așa cum a apărut în presă. Informația este o dezinformare deliberată, iar asocierea complet falsă, a transmis Călin Georgescu. ”Resping informațiile apărute în presă potrivit cărora persoana din imagine ar fi avocatul meu. Această asociere este complet falsă și …
- Mihai Enache (AUR): „Cine se aseamănă, se adună!”. PSD și USR mimează opoziția, dar nu votează împotriva măsurilor lui BolojanDeputatul AUR Mihai Enache acuză partidele PSD și USR de ipocrizie politică, afirmând că deși declară că nu susțin politicile guvernului Bolojan, refuză să le blocheze prin vot. Enache subliniază contradicția între promisiunile făcute și realitatea fiscală care afectează cetățenii. Mihai Enache, deputat AUR, a atras atenția public asupra ipocriziei partidelor din actualul spectru politic, …