Știrile 60m.RO

Industria de apărare din România versus modelul polonez: fără investiții și strategie. Sorin Mateescu (AUR) solicită explicații: Ce măsuri va lua Guvernul pentru revitalizarea industriei de apărare?

Potrivit unei anchete ProTV, Polonia a ajuns să fie cel mai mare furnizor de muniție și armament al Ucrainei, după SUA. A reușit să facă acest lucru investind și achiziționând utilaje cu fonduri europene – cel mai mare producător de muniție polonez este MESKO, companie deținută de stat. La polul opus se află România, țara în care politicienii și-au bătut joc de industria de apărare. La Uzina Mecanică Orăștie, pe timpuri una dintre cele mai mari fabrici de armament din Europa, nu se mai produce nimic de mai bine de 14 ani.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a prezentat situația premierului Nicolae Ciucă și i-a solicitat acestuia să intervină în vederea revitalizării industriei de apărare: Polonia a reușit să construiască una din cele mai avansate industrii de armament și muniții din Europa Centrală și de Est, având o strategie practică încă din 2010. Spre deosebire de Polonia, în România, în ultimii 20 de ani, avem doar discuții politicianiste pe această temă la nivelul Ministerului Economiei sau Ministerul Apărării Naționale, constată senatorul AUR.

„Ca general de top al Armatei Române, fost șef de Mare Stat Major, vă rog, domnule prim-ministru, să vă implicați și să transmiteți următoarele:

  1. Vom avea la începutul anului 2023 un început al renașterii industriei de muniții și echipamente militare?
  2. Până în toamna anului 2023, industria de armament a României va avea anumite sectoare dezvoltate și, dacă da, care sunt acestea?
  3. Ce măsuri aveți în vedere pentru refacerea vechilor centre de producere de muniții și armament din zona Făgărașului, Argeșului, Clujului și Hunedoarei? De asemenea, când va avea loc dezvoltarea principalelor uzine de echipamente și aparate blindate militare din zona Moreni, Constanța, București și alte centre?”, se arată în solicitarea transmisă de către Sorin Mateescu premierului Nicolae Ciucă.

În timp ce industria militară din România este aproape inexistentă, deși am fi putut să producem mașini de război la Uzina Mecanică București și la Uzina Mecanică Moreni, polonezii și-au revitalizat industria. Mai mult decât atât, în paralel cu industria de apărare controlată de statul polonez, s-a dezvoltat și o industrie privată, care beneficiază de contracte cu ministerul Apărării. Polonia produce tehnologie sofisticată, fie că vorbim despre drone sau aparatură de comunicații.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button