Umilirea cetățeanului nu este permisă și nu poate fi justificată de nimic
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, într-un interviu acordat hotnews.ro, a afirmat că recentele incidente violente din țară au apărut pe fondul unor probleme mai vechi din comunitățile marginalizate.
Acesta explică:
Din comentariile în online, dar și în general în societate, observăm că incidentele în care sunt implicați romi vin ca o formă de confirmare sau de alimentare a prejudecăților rasiste existente în rândul anumitor cetățeni. Prin foarte multe luări de poziție se justifică posibilul abuz al forțelor de ordine prin argumente rasiste. “Romii sunt scandalagii, nu doresc să muncească, nu se spală, trăiesc în mizerie, nu știu să respecte reguli, merită ce li se întâmplă etc.” Sunt prejudecăți exprimate în mod constant și înainte de starea de urgență. Doar că acum, starea de urgență amplifică toate aceste aspecte. Repet, orice persoană care încalcă o regulă trebuie să răspundă potrivit legii. În acest proces de stabilire a răspunderii, cel acuzat, indiferent de apartenența etnică, are dreptul la respectarea demnității umane, și orice măsură coercitivă trebuie să respecte principiul proporționalității. Societatea manifestă o toleranță mai mare la abuz în aceste cazuri având în vedere prejudecățile existente față de victime și situația de stare de urgență.
Asztalos Csaba spune că românilor le lipsește empatia față de semnii lor:
Pentru că nu suntem capabili să realizăm că, dacă astăzi se întâmplă unei persoane, mâine pot să fiu eu în locul ei. Întotdeauna spun, nu uitați că orice cetățean, indiferent de apartenența sa la o etnie sau categorie socială, oricând poate să fie victima unui abuz, a unei discriminări. Cel care trece printr-o astfel de experiență, nu va întoarce capul.
Societatea ne învață, ne induce prejudecățile, discriminarea. Pas cu pas, ca să citez din clasici în viață. Prejudecățile sunt transmise din generație în generație, o formă de moștenire lăsată în societate. Așa cum, desigur, societatea lasă moștenire și cultura respectului față de cel diferit, a demnității umane. Sunt o serie de factori care influențează învățarea discriminării, cum ar fi familia, educația, anturajul, mass-media, experiența de viață etc.
Csaba Ferenc Asztalos este un jurist și politician maghiar din România, fost membru al UDMR, formațiune din care a demisionat în septembrie 2013. În prezent este președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, la al doilea mandat.