Începe Recensământul General Agricol în România
În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, se va desfăsura în România, Recensământul General Agricol faza de Colectare a datelor referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc.
Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.
La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul lor juridic (activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/şi sau deţinerea de animale şi care obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţe în bune condiţii agricole şi de mediu).
La recensământ sunt colectate informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole precum:
- Informaţii generale privind exploataţia agricolă,
- Modul de utilizare a terenului,
- Efectivele de animale,
- Adăposturile pentru animale,
- Gestionarea dejecţiilor animaliere,
- Agricultura ecologică,
- Persoanele care au lucrat în agricultură,
- Alte activităţi aducătoare de venituri,
- Dezvoltare rurală
Pe toată perioada de recenzare, personalul de recensământ în teritoriu se identifică prin prezentarea legitimaţiei care îi atestă calitatea.
Constituie contravenţii următoarele fapte:
- Obstrucţionarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ,în efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice,
- Refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ,
- Furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete.
Contravenţiile sus menţionate se sancţionează cu amenda de la 1.000-5.000 lei.