Internațional

În caz de război doar 10% dintre germani ar fi pregătiți să ia armele; 24% ar fugi din țară

În caz de război, unul din zece germani ar fi pregătit să-și apere țara cu armele. Conform unui sondaj reprezentativ YouGov, 5% s-ar oferi voluntari, alți 6% ar așteta să fie chemați în caz de război și folosiți pentru apărarea națională iar 24% ar părăsi țara cât mai repede, scrie Bild.

Potrivit sondajului, unul din trei (33%) ar încerca să-și continue viața obișnuită cât mai bine posibil. Aproape fiecare al patrulea german (24%) ar părăsi țara cât mai repede posibil în caz de război, proporția fiind mai mare în rândul generației mai tinere. Practic nu există diferențe între Est și Vest.

Întrebarea, adresată la 2.000 de alegători adulți a fost: „Să presupunem că ar exista semne ale unui atac militar asupra Germaniei, comparabil cu atacul rusesc asupra Ucrainei care a început în februarie 2022. Ce crezi că ar fi cel mai probabil să faci personal într-o situație ca asta?”

În mod surprinzător, dorința de a apăra țara este cea mai mare printre alegătorii Verzilor.

Potrivit sondajului, puțin mai mult de unul din cinci cetățeni germani știe să folosească o armă de foc: la întrebarea dacă au învățat să folosească o armă, 23% dintre participanți au răspuns „da” și 74% „nu”. 3% dintre cei chestionați nu au oferit informații.

Germanii sunt împărțiți cu privire la reactivarea recrutării în următorii zece ani.

42% dintre cei chestionați presupun că serviciul militar va reveni. 37% dintre germani nu cred asta. 21% dintre cei chestionați nu au vrut să spună nimic despre asta.

Ministrul Apărării Boris Pistorius (62 de ani, SPD) a descris recent suspendarea recrutării de către guvernul federal în 2011 ca pe o greșeală – dar, în același timp, a subliniat că aceasta nu poate fi readusă „cât ai clipi din ochi”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button