În 2023 se fac angajări la stat: PSD și PNL pregătesc locuri calde pentru neamuri, amante și lipitorii de afișe de la partid
2023 nu va veni cu o nouă interdicție privind angajările la stat. Guvernul a analizat datele privind numărul angajaților din administrația publică centrală, din cele aproximativ 815.000 de posturi, 90.000 fiind vacante. Cu această ocazie, PSD și PNL pregătesc locuri calde pentru neamuri, amante și lipitorii de afișe de la partid.
Datele privind numărul de posturi vacante au fost oferite de Secretariatul General al Guvernului și se refereau la momentul 31 octombrie 2022. Cele mai multe posturi vacante sunt la Ministerul Educației, adică 21.724 de posturi. Pe locurile doi și trei sunt Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării, cu 15.184 de posturi vacante, respectiv 14.960 de posturi vacante. Borna de 10.000 de posturi vacante a mai fost depășită de Ministerul Sănătății, prin cele 12.872 de posturi vacante.
De altfel, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat după ultima ședință de Guvern aprobarea unui program-pilot pentru angajarea funcţionarilor publici debutanţi, respectiv a înalţilor funcţionari publici, printr-o ordonanță de urgență. Mai precis, e vorba de două etape privind ocuparea celor două „extreme” ale funcției publice. O primă etapă este un concurs la nivel național, apoi a doua etapă este un alt concurs realizat la nivel local sau al fiecărei instituții care a participat cu posturi libere. Aceste concursuri sunt importante pentru că apoi are loc analiza „ex post”, care e jalon în PNRR din trimestrul al doilea din 2023.
Ministerele se pregătesc dejasă aducă oameni
În ultimele săptămâni, instituțiile Guvernului și-au pregătit deja terenul pentru a putea aduce noi oameni. De exemplu, în ultima ședință de Guvern a fost aprobat un proiect prin care Autoritatea pentru Digitalizarea României și-a mărit schema de personal cu 69 de posturi, pentru personal care să se ocupe mai ales de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Și Ministerul Culturii și-a mutat o parte din posturile de la instituții aflate în subordine, la nivel central, pentru a putea fi ocupate, în timp ce Ministerul Mediului și-a suplimentat numărul de posturi de la nivelul instituției de la 548 la 591.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, nevoie de personal rapid este mai ales la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în condițiile în care e instituție-coordonatoare a PNRR. Conform datelor înaintate de SGG, din cele aproximativ 2.000 de posturi, 446 erau vacante. De altfel, MIPE a mai reușit să-și aducă personal specializat prin mutarea unor programe operaționale de la Ministerul Dezvoltării.
De asemenea, procedurile sunt destul de lente și în ceea ce privește ocuparea funcțiilor vacante din MAE, în condițiile în care testele sunt destul de dificile. Nu în ultimul rând, și la Transporturi e nevoie de specialiști, mai ales în zona atragerii de fonduri, potrivit informațiilor „Adevărul”.
O regândire a situației angajărilor la stat poate avea loc în luna iunie, cu aplicare pentru lunile iulie-decembrie, însă în funcție de evoluția economică, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Însă la cum se prezintă datele și dat fiind că în perioada mai-iunie au loc schimbări guvernamentale, Puterea e puțin probabil să fie preocupată de problema unei eventuale înghețări a angajărilor.
Liber la angajări va fi și în teritoriu, după ce în luna noiembrie a fost acceptat un prim memorandum pentru organizarea de concursuri pentru 1.116 posturi în teritoriu.