Împușcarea unui palestinian stârnește dezbateri și în Israel
Vestea împușcăturii fatale a unui bărbat palestinian autist de către poliția israeliană a atras paralele cu protestele anti-brutalitate împotriva poliției din SUA. Premierul israelian Netanyahu a rupt tăcerea spunând că „îi pare rău”.
Aproape în fiecare dimineață, Iyad Halak a mers pe aleile înguste din Orașul Vechi al Ierusalimului de Est până în Centrul Elwyn El Quds la o școală pentru persoanele cu nevoi speciale. A fost stagiar la bucătăria institutului, aspirând să devină asistent de bucătar. Pentru bărbatul de 32 de ani cu autism sever, mersul pe cont propriu era important ca el să se simtă independent, spune familia sa. Dar în ultima sâmbătă a lunii mai, totul s-a încheiat brusc.
Cu puțin timp înainte de ora 8 dimineața, poliția israeliană a dat publicității o declarație conform căreia un suspect a fost „neutralizat” în zona Porții Leului, o descriere folosită de obicei de forțele de securitate israeliene pentru a descrie moartea unui suspect.
Ofițerii au adăugat că „au văzut un individ suspect cu un obiect suspect care arăta ca un pistol”. Polițiștii de frontieră „au urmărit persoana pe jos” după ce aceasta nu a respectat ordinul de oprire și apoi au deschis focul.
Unul dintre profesorii lui Halak, care se afla în apropiere, a declarat mai târziu unui canal TV israelian că a încercat să avertizeze ofițerii în ebraică că este autist – dar nu a reușit. Iyad Halak a fost împușcat mortal în spatele unor coșuri de gunoi, unde se pare că a căutat adăpost.
Ulterior, poliția a spus că nu a fost găsită armă.
Detaliile cu privire la modul în care s-a întâmplat accidentul fatal fac parte acum dintr-o anchetă în curs a Ministerului Justiției din Israel, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Doi polițiști de frontieră au fost suspendați.
În timp ce oamenii din estul Ierusalimului s-au obișnuit cu violența poliției, mulți au fost șocați de modul în care o persoană nevinovată cu dizabilități a fost ucisă. Unii consideră că este o decizie uzuală a forțelor israeliene de a folosi în cele din urmă forța letală atunci când se ocupă de suspecții palestinieni.
Incidentul a atras comparații cu moartea lui George Floyd din SUA și cu protestele împotriva brutalității poliției. O serie de proteste mici care solicită dreptate au fost organizate de palestinieni în orașul Betleyem din Cisiordania și în Ierusalim – precum și de unii israelieni din Tel Aviv-Jaffa și din alte orașe. Unii protestatari au ținut fotografii cu Iyad Halak și George Floyd și au purtat pancarde cu „Palestinian Lives Matter”, cu referire la mișcarea „Black Lives Matter” din SUA.
Moartea lui Halak a evocat critici din partea organizațiilor palestiniene și israeliene pentru drepturile omului pentru utilizarea excesivă a forței de către securitatea israeliană față de palestinieni și lipsa de răspundere a acestora, notează dw.com.
- Adrian Axinia (AUR): „Intrarea în Schengen este victoria românilor ce au votat pentru suveranism, nu a slugilor de la guvernare!”
- Marius Lulea: „S-au speriat de AUR, s-au speriat de suveranism și au acceptat România în Schengen. Este victoria românilor!”
- Analiză. România, rău păstorită și dureros prăduită de fii rătăcitori, care au înrobit-o și scos la mezat
- Cristoiu: Se pregăteşte instaurarea unei noi dictaturi. S-au unit toți cei care au jefuit această țară
- Anca Alexandrescu, după întreruperea emisiei Realitatea Plus: Continuăm lupta cu Statul Paralel