Știrile 60m.RO

Ilie Coleșa (AUR) desființează Ordonanța de urgență privind energia, adoptată de Guvernul Ciucă: Măsuri aberante, în loc de soluții pentru criza energetică

Pe lista măsurilor ineficiente destinate sprijinirii populației intră un nou act normativ – este vorba despre OUG 119/2022, ordonanța privind energia ce a fost adoptată de Camera Deputaților pe 23 noiembrie 2022, care prevede, printre altele, şi stabilirea unui preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii indiferent de nivelul de consum. AUR nu a votat acest normativ, susținând că aceste măsuri nu rezolvă criza energetică.

Deputatul AUR Ilie Coleșa a criticat dur acest ultim act normativ adoptat de către Camera Deputaților, „a șasea ordonanță de urgență pe aceeași temă” și a explicat care sunt motivele pentru care OUG 119/2022 își va dovedi ineficiența. El a precizat că, având în vedere că România are cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor din UE – de 225 kWh, statul ar fi trebuit să considere această valoare ca prag pentru acordarea subvențiilor.

Deputatul AUR a explicat, într-o conferință de presă, că pragurile prevăzute pentru un consum subvenționat au fost stabilit arbitrar, nu există niciun calcul în spatele acelor cifre – spre exemplu, potrivit legii, consumatorii care nu depășesc pragul de 100 kW vor plăti un preț de 68 de bani pe kWh. Apoi, cei care înregistrează un consum între 100 și 255 de kilowați vor plăti 80 de bani pe kWh, pentru un consum între 255 și 300 prețul de 1 leu și 30 de bani pe kWh, iar pentru cei care depășesc 300 de kw, vor plăti tot un leu și 30 de bani, a explicat Coleșa.

„România are cel mai mic consum de energie electrică per cap de locuitor din Uniunea Europeană. A nu subvenționa măcar acest consum, care este în mod evident scăzut și economic, este aberant. Adică nu mai poți spune că aplici niște măsuri sociale”, a punctat deputatul AUR.

Acesta a mai precizat că o variantă mult mai potrivită ar fi fost ca pragul respectiv să țină cont de câți membri locuiesc în acea gospodărie.

„Nu putem include în aceeași categorie o locuință cu un singur membru și o locuință cu 20 de membri. Plecând acesta de la această logică, am făcut altă serie de amendamente prin care am propus ca prețul minim subvenționat să fie aplicat în funcție de dimensiunea familiei, spațiul de locuit minimal acceptat prin niște norme legislative. Există niște norme legislative care spun că o locuință, pentru a fi catalogată pentru un anumit număr de persoane, trebuie să aibă o suprafață minimă pentru o persoană 40 de metri pătrați pentru două persoane, 50 de metri pătrați pentru trei persoane, 60 de metri pătrați și așa mai departe, până la opt persoane, în jur de 160 de metri pătrați”, a declarat deputatul AUR.

Pe lângă toate acestea, lege mai conține o prevedere aberantă, care nu avea alt efect decât dezechilibrarea sistemului energetic național- este vorba despre supraimpozitarea producătorilor care vor vinde la un preț de peste 450 de lei per megawatt oră vor fi impozitați cu 98 % pentru valoarea care depășește acest prag, impozitarea constituind acel fond de tranziție energetică.

Ilie Coleșa a reamintit că în anii trecuți, a mai fost implementată o astfel de măsură care îi forța pe producătorii de energie din surse regenerabile să nu poată încheia contracte pe termen mediu și lung, ci să vândă întreaga producție pe piața zilei următoare. „Drept urmare, în acele timpuri, s-a înregistrat o neîncredere a investitorilor în aceste surse de energie”, a mai spus deputatul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button