Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European; România va fi reprezentată de Cătălin-Laurenţiu Borcoman

Consiliul UE a numit luni procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi şi în care România va fi reprezentată şi de Cătălin-Laurenţiu Borcoman, potrivit site-ului instituţiei.
Un număr de 14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE. Alţi opt au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, întrucât normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.
Procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european.
Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european, care trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor. De asemenea, ei trebuiau să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
Juriul de selecţie a întocmit apoi avizele motivate şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii desemnaţi care au îndeplinit condiţiile. După primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidaţi şi l-a numit în funcţia de procuror european.
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.
În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit.
În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizează că EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020.
Sursa: www.agerpres.ro
- Jaful pus în aplicare de proeuropeni, pe placul Comisiei EuropeneJaful pus în aplicare de proeuropeni a fost aprobat de Comisia Europeană. „Există semnale că în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum”, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă organizată la Guvern. ‘Acest pachet …
- Cine este Ion Sterian, șeful Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi. Ce avere areIon Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei. În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 …
- Guvernul taie viitorul României. 3 miliarde de euro risipiți, programele verzi blocate fără nicio explicație legalăProgramul Casa Verde Fotovoltaice, în valoare de peste 3 miliarde de euro, a fost sistat fără temei legal de noua conducere a Ministerului Mediului. Decizia, luată printr-un simplu comunicat de presă, lovește direct în sute de mii de români care visau la independență energetică și acces la tehnologii moderne. Banii nu pot fi folosiți pentru …
- Marius Lulea (AUR): În 5 ani au triplat impozitul pe dividende și au crescut de 4 ori TVA-ul în construcții!Guvernul continuă politica de jaf fiscal împotriva românilor care muncesc și construiesc. În doar 5 ani, impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8%, apoi la 10%, iar acum se pregătește o nouă lovitură: 16%. În paralel, TVA-ul pentru locuințele accesibile urcă de la 5% direct la 21%. Practic, statul penalizează exact acele …
- Anca Alexandrescu dezvăluie ce se ascunde, de fapt, în culisele întâlnirii dintre Ioana Ene Dogioiu și Dacian Cioloș. „Face parte din această rețea sorosistă în România”Ioana Dogioiu a fost numită de Ilie Bolojan purtător de cuvânt al Guvernului. Jurnalista poreclită „Coloneleasa” a fost surprinsă alături de Dacian Cioloș cu câteva ore înainte de a fi anunțată în această poziție. Cei doi s-au întâlnit într-o cafenea din apropierea Palatului Victoria și au fost surprinși. În ce cheie să privim această numire …