Îi priește războiul: Rusia va crește mai rapid decât toate economiile avansate
FMI a prognozat că economia Rusiei va crește mai rapid decât toate economiile avansate din lume, inclusiv cea a SUA, în acest an. Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează că Rusia va înregistra o creștere de 3,2% în acest an, semnificativ mai mare decât Regatul Unit, Franța și Germania.
Exporturile de petrol au „rămas stabile”, iar cheltuielile guvernamentale au „rămas ridicate”, contribuind la creștere, a declarat FMI.
În total, a declarat că economia mondială a fost „remarcabil de rezistentă”.
„În ciuda multor prognoze sumbre, lumea a evitat o recesiune, sistemul bancar s-a dovedit în mare măsură rezistent, iar principalele economii emergente nu au suferit oprire bruscă„, a declarat FMI.
FMI este o organizație internațională cu 190 de țări membre. Acesta este folosit de mediul internațional de afaceri pentru a ajuta la planificarea investițiilor și de băncile centrale, cum ar fi Banca Angliei, pentru a-și ghida deciziile privind ratele dobânzilor.
Grupul afirmă că prognozele pe care le face pentru creșterea anului următor, în majoritatea economiilor avansate, în cele mai multe cazuri, au fost în interiorul a aproximativ 1,5 puncte procentuale din ceea ce se întâmplă în realitate.
Rusiei îi merge bine
Cu toate că Kremlinul este sancționat din cauza invaziei sale în Ucraina, FMI a îmbunătățit predicțiile sale din ianuarie pentru economia rusă din acest an și a declarat că, în timp ce creșterea va fi mai mică în 2025, va fi totuși mai mare decât se aștepta anterior, la 1,8%.
Investițiile din partea corporațiilor și întreprinderilor de stat și „robustul consum privat” din Rusia au promovat creșterea alături de exporturile puternice de petrol, conform lui Petya Koeva Brooks, director adjunct la FMI.
Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume și în februarie, BBC a dezvăluit că milioane de barili de combustibil din petrol rusesc erau încă importate în Marea Britanie în ciuda sancțiunilor.
În afara Rusiei, FMI a revizuit în scădere prognozele în întreaga Europă și pentru Regatul Unit în acest an, preconizând o creștere de 0,5% în acest an, făcând din Marea Britanie al doilea cel mai slab performer din grupul G7 de economii avansate, după Germania.
G7 include și Franța, Italia, Japonia, Canada și SUA.
Creșterea este programată să ajungă la 1,5% în 2025, plasând Marea Britanie printre primele trei cele mai bune performere din G7, conform FMI.
Cu toate acestea, FMI a declarat că ratele dobânzilor în Marea Britanie vor rămâne mai mari decât în alte națiuni avansate, aproape de 4% până în 2029.
Grupul se așteaptă ca Marea Britanie să aibă cea mai mare inflație din orice economie G7 în 2023 și 2024.
Cancelarul Jeremy Hunt a declarat că cifrele FMI arată că economia Marii Britanii se îndreaptă în direcția bună.
„Inflația în 2024 este prognozată să fie cu 1,2% mai mică decât înainte, și în următorii șase ani suntem proiectați să creștem mai rapid decât economii europene mari precum Germania sau Franța – ambele având revizuiri semnificativ mai mari ale creșterii pe termen scurt decât Marea Britanie„, a spus el.
Conflictele din Orientul Mijlociu
Economiștii de la FMI au avertizat că, dacă conflictul Israel-Hamas escaladează în continuare în Orientul Mijlociu, acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor alimentelor și energiei în întreaga lume.
Atacurile continue asupra navelor în Marea Roșie și războiul continuu din Ucraina ar putea afecta, de asemenea, economia globală până acum „remarcabil de rezistentă”, a declarat FMI.
O posibilă creștere a costurilor alimentelor, energiei și transportului ar duce la cele mai mari daune în țările cu venituri mai mici, a adăugat el.