PoliticăRepublica Moldova

Igor Grosu: Poziția Federației Ruse este una ipocrită. Este cel putin imoral și ipocrit!

Poziția Federației Ruse în ceea ce privește neutralitatea Republicii Moldova este una „ipocrită”, transmite președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu. Rusia trebuie să își retragă armata de ocupație și armamentul de la Cobasna și să nu dea lecții de neutralitate, mai transmite oficialul moldovean.

Declarațiile au fost făcute după avertismentul purtătorului de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov.

„Poziția Federației Ruse este una ipocrită, este ultima țară, în opinia mea, care poate vorbi despre neutralitatea Republicii Moldova, atunci când își ține ilegal de zeci de ani de zile armata și munițiile și toate echipamentele militare. Este cel putin, imoral și ipocrit”, a declarat șeful Legislativului, în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV Moldova, transmite Deschide.md.

„Noi vorbim de grupul ăla operațional, Armata a 14-a, 1 600 de militari ruși”

Igor Grosu precizează că de fiecare dată când autoritățile de la Chișinău amintesc părții ruse despre necesitarea respectării acordurilor semnate și să se retragă din R. Moldova, oficialii de la Moscova vin cu diferite „invenții”.

„Când le amintești și le spui, ‘luați-vă domnilor odată armata asta de aici de ocupație, pentru că ea e de ocupație, se află ilegal’, de fiecare dată ca ipocriții fug în discuția că ăștia sunt pacificatori. Noi nu vorbim de forțele de menținere a păcii, noi vorbim de grupul ăla operațional, Armata a 14-a, 1 600 de militari ruși cu acte în regulă și toată Cobasna plină cu armament de-a lor. Iată asta e ipocrizia veșnică, de 30 de ani deja a Federației Ruse”, a adăugat el.

Vorbind despre declarațiile lansate de Moscova privind necesitatea respectării statutului de neutralitate, precizează Grosu, Federația Rusă este ultima țară care poate să dea lecții de neutralitate autorităților de la Chișinău, având în vedere că încalcă principiul suveranității și neutralității Republicii Moldova prin faptul că-și ține armata ilegal în stânga Nistrului.

Ce a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus

Kremlinul susține că Federația Rusă continuă să-și îndeplinească în mod „responsabil” funcția în Transnistria și „sfătuiește” autoritățile moldovene să „manifeste prudență” în ceea ce privește „forțele de menținere a păcii ruse”.

Moldova merge „la extrem cu isterie anti-rusă”, când conducerea sa cere demilitarizarea Transnistriei, mai spune Peskov. „Relațiile noastre cu Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea moldovenească se concentrează pe tot ceea ce este anti-rus, alunecând în isteria anti-rusă. O astfel de lipsă de constructivism cu greu poate ajuta Moldova însăși și relațiile noastre bilaterale”, a spus Dmitri Peskov. „Omologii noștri moldoveni ar dori să recomande să fim foarte, foarte atenți la astfel de declarații”, a spus Peskov.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button