EconomiePrima PaginăȘtirile 60m.RO

Iată harta celor mai bogați cetățeni ai Europei: suntem de 50 de ori sub islandezi

Ca să îți poți da seama de nivelul de hoție politică din România este suficient să te uiți pe harta atașată acestui articol.

Ea arată distribuția bogătiei pe cetățenii europei. Ce vedem noi în această hartă? Că islandezii sunt de 50 de ori mai bogați decât românii.

Acest lucru indică în clar că nu calitatea și nivelul resurselor naturale este relevant ci performanța sistemului politic și administrația statelor.

Practic România dispune de resurse colosale de petrol și gaze naturale, cele mai mari din Uniunea Europeană, și cu toate acestea la 30 de ani de la revoluție românii sunt de 50 de ori mai săraci decât islandezii.

România dispune de o rețea hidrografică colosală, fapt ce ar fi permis irigarea întregului teritoriu național, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Avem acces direct la Marea Neagră și prin ea la oceanele planetare și traficul maritim. Cu toate acestea sutele de nave comerciale lăsate moștenire au fost casate pentru ca apoi să fie vândute pe nimic. România a fost a 4-a putere comercială a lumii însă la acest moment nu mai contează în comerțul internațional de mărfuri.

Deși majoritatea românilor sunt proprietari asupra propriilor locuințe ei sunt mai săraci decât bulgarii și chiar decât albanezii.

Moldova sau Ucraina, țări aflate sub presiunea războiului sunt state pe care le depășim, dar suntem de 20 de ori sub elvețieni și 5 ori sub germani.

Acest lucru reflectă și dezastrul din România. Partidele politice nu au administrat corect și în interesul românilor țara. În general interesul a fost bugetul național de zeci de miliarde de euro.

Lipsa autostrăzilor, performanța scăzută a învățământului românesc, dezastrul din spitale sunt doar o parte din probleme.

Există și soluții? Specialiștii consideră că principala amenințare la adresa bunăstării este corupția. Aceasta duce în structurile de stat persoane obediente politic și nu persoane care performează în domeniul lor. Soluția o reprezintă intervenția umană minimă și care se poate face prin digitalizare. Reducerea interacțiunii va reduce corupția și operațiunile se vor realiza automat.

Eliminarea monezii fizice este o altă soluție deoarece se va permite urmărirea transferului financiar. În fapt existența fizică a banilor generează corupție.

Va face România pasul spre delegiferare și digitalizare? Puțin probabil cu actuala clasă politică.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button