Economie

Iarna raționalizărilor: Sfaturi occidentale pentru măsuri ”ca pe vremea lui nea Nicu”

Ideea este că nimeni nu trebuie să înghețe la iarnă, dar germanii trebuie să își schimbe comportamentul în privința energiei. Declarația a fost făcută de ministrul german al Economiei, în contextul în care Europa se confruntă cu spectrul raționalizărilor de gaz și curent. Soarta livrărilor de gaze din Rusia către Europa e incertă. În aceste condiții, toată Europa încearcă să ia măsuri pentru a economisi resursele și pentru a-și umple depozitele de gaze naturale.

Cam peste tot, autoritățile fac recomandări, chiar campanii de conștientizare, pentru economisirea energiei. Unele dintre ele, ba chiar cele mai multe, am putea spune, le-ar putea suna multora dintre noi, cei care am ”prins” niște ani în comunism, cam cum sunau măsurile luate de autorități la noi, pe vremea lui ”nea Nicu”.

Ce fac italienii

În Italia, guvernul a început o campanie de recomandări către populație pentru a economisi apa și gazul.

Conform specialiștilor, dacă s-ar reduce cu un grad temperatura în casă, iar caloriferele ar fi închise timp de o oră în fiecare zi, atunci o familie ar putea economisi 180 de euro pe an la facturi. Măsuri drastice ar putea fi luate doar în cazul unei reale crize de gaz. În această situație, s-ar putea ajunge la tăierea iluminatului public și să se renunțe la iluminarea monumentelor, dar și a unor clădiri publice, iar localurile s-ar putea închide mai devreme.

Franța deja se mișcă

Că tot veni vorba despre iluminat public, iată că în Franța s-au mișcat ceva mai rapid autoritățile.

Franța pregătește un plan de economisire a energiei care presupune, printre altele, oprirea iluminatului vitrinelor și panourilor publicitare pe timpul nopții și închiderea ușilor în magazinele care folosesc aer condiționat. Autoritățile de la Paris spun că nu vor cere sacrificii francezilor și că aceștia nu vor suferi la iarnă de frig. Planul de sobrietate energetică a fost anunțat de președintele Emmanuel Macron, în interviul acordat pe 14 iulie, de Ziua națională a Franței.

Guvernul are în vedere două decrete care să ducă la reducerea consumului de energie, într-un moment în care se pune tot mai frecvent problema economiei din cauza creșterii inflației și a unei eventuale crize energetice la iarnă.

La Paris, Lyon sau alte orașe mari din Franța se aplică deja măsuri de reducere a iluminatului pe timpul nopții.

Un plan guvernamental mai amplu de reducere a consumului de electricitate și gaz va fi prezentat de guvernul de la Paris la toamnă, după terminarea vacanțelor.

Și pe spanioli îi așteaptă economii

Spania a devenit exportator de gaz pentru Europa datorită capacității uriașe de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă și a instalației de regazificare. Capacitatea de stocare subterană în depozitele stațiilor de regazificare este la cel mai înalt nivel din istorie, spun autoritățile.

Cu toate acestea, și pe spanioli îi așteaptă economii drastice la capitolul energie.

Guvernul pregătește o serie de măsuri și recomandări pentru ca populația să facă economie la gaz și energie. În document sunt prevăzute inclusiv închiderea și izolarea ferestrelor sau neîncălzirea camerelor neutilizate din locuință.

Germania, ah, Germania!

Al doilea cel mai mare grup imobiliar privat din Germania, LEG, pregătește chiriașii pentru momente grele. „Cred că în actuala situație de război, populația din Germania trebuie să fie conștientă de faptul că renunțarea este acum la ordinea zilei”, a declarat șeful LEG, Lars von Lackum, pentru publicația Handelsblatt. „Și va fi o renunțare la căldură”, a adăugat el.

„Să-ți pui un pulover suplimentar între cei patru pereți s-ar putea să nu fie suficient. Probabil că va fi nevoie de o pătură caldă”, a continuat Lackum.

Șeful LEG a cerut o posibilitate legală de a scădea temperaturile în locuințe mai mult decât înainte. Liderul pieței, Vonovia, anunțase deja la începutul lunii că dorește să economisească gaz și să reducă puterea de încălzire în multe dintre apartamentele sale pe timp de noapte.

Șeful grupului LEG a mai cerut o amânare privind rezilierea contractelor chiriașilor care nu mai pot plăti facturile mari la încălzire. El se așteaptă „ca până la 20% dintre chiriașii din întreaga țară să nu mai poată controla problema prețurilor mari la energie doar financiar”. În cele din urmă, situația nu ar fi gestionabilă fără ajutorul statului.

Din ce în ce mai mulți oameni sunt îngrijorați de facturile la electricitate. Criza energetică răspândește panică. Sondajele efectuate în rândul locuitorilor Germaniei arată că dorința de a economisi este acum mult mai mare decât era înainte.

Facturile nemților vor depinde de modul în care gestionează energia electrică din casă. Deși aceste metode pot fi dificile pentru mulți oameni la început, este suficient să dezvolte obiceiuri adecvate.

Co2online.de, o companie de consultanță non-profit, a oferit sfaturi eficiente privind economisirea energiei. Potrivit experților, datorită lor, se pot economisi până la aproximativ 320 de euro pe an pe gospodărie. Se poate economisi energie electrică peste tot – în bucătărie, baie sau spălătorie.

Moduri eficiente de a economisi energie electrică acasă – sfaturi pentru nemți

  • Gătit cu capac – Economii anuale potențiale de 20 euro. Important: Capacul trebuie să se potrivească corect cu oala, iar plita trebuie să se potrivească cu diametrul oalei.
  • Fierberea apei într-un ibric – Economii anuale de 10 euro. Dacă vrei doar să fierbi apa, folosește ceainic. Acesta funcționează mai eficient decât diferite tipuri de oale. Dacă acordați atenție și la cantitatea corectă de umplere a ibricului, puteți economisi încă 10 euro pe an.
  • Coacerea fără preîncălzire – potențiale economii pe an de 20 euro. Cuptorul nu trebuie neapărat preîncălzit înainte de a pune alimentele la coacere. Dacă opriți și cuptorul cu câteva minute înainte de sfârșitul timpului de gătit, puteți economisi și mai multă energie. Știați că eliberați aer cald de fiecare dată când deschideți ușa cuptorului în timp ce coaceți? Ca urmare, temperatura din interior scade și echipamentul trebuie să o compenseze consumând o parte suplimentară de electricitate.
  • Dezghețați congelatorul – Economii potențiale pe an (la A +++) de 8 euro. Stratul de gheață din compartimentul congelator crește consumul de energie. Se dovedește că cinci milimetri de gheață înseamnă o creștere a consumului de energie cu aproximativ 30 la sută. Dacă te asiguri că acesta nu acumulează mai mult decât cantitatea normală de gheață, poți economisi bani. În general, congelatoarele trebuie dezghețate de două ori pe an.
  • Scapă de răcitoare secundare învechite – Potențiale economii pe an de până la 185 de euro. Mulți oameni folosesc un al doilea răcitor. Aparatul este adesea folosit atunci când anumite alimente sau băuturi trebuiesc răcite. De exemplu în timpul sărbătorilor de familie. Acestea sunt adesea dispozitive învechite. Aruncându-le, puteți economisi până la 580 kWh de energie electrică.
  • Nu ține frigiderul deschis prea mult timp. Potențiale economii pe an de 8 euro. De fiecare dată când frigiderul este deschis, din aparat iese aer rece. Apoi are nevoie de energie suplimentară pentru a se răci din nou. Acest efect poate fi minimizat dacă frigiderul este deschis doar pentru scurt timp și apoi închis din nou rapid.
  • Spălați la 30 de grade – potențiale economii pe an: 17 euro. Cu cât mașina de spălat are nevoie de mai multă apă pentru a se încălzi, cu atât are nevoie de mai multă energie. Electrocasnicele moderne sunt deja foarte eficiente, dar dacă continuați să utilizați temperaturi mai scăzute puteți economisi în jur de 17 euro pe an. Dacă, de asemenea, alegeți să nu prespălați, puteți economisi încă 7 euro pe an. Important: mașina de spălat trebuie să fie întotdeauna încărcată complet.
  • Nu utilizați uscătorul – Potențiale economii pe an de 55 euro. Uscătorul de rufe consumă multă energie. Mai ales vara și pe vreme frumoasă, merită să folosiți în schimb o cordă de rufe sau un uscător – de preferință în aer liber. Dacă nu vă puteți lipsi de un uscător de rufe, co2online.de recomandă utilizarea aparatelor din clasa de eficiență A. Uscătoarele cu pompă de căldură consumă, de asemenea, jumătate din energie decât aparatele convenționale.
  • Folositi un cronometru pentru încălzirea apei din centralaă– Posibile economii pe an de la aproximativ 5 euro. Cazanul menține apa fierbinte toată ziua. Dacă apă caldă este necesară doar la anumite ore, un cronometru vă poate ajuta.
  • Scăderea temperaturii apei calde – Economii posibile de 37 euro pe an. Câte grade ar trebui să fie cu adevărat apa fierbinte în bucătărie și baie? Potrivit experților de la co2online.de, apa caldă cu o temperatură de aproximativ 60 de grade este absolut suficientă în aceste zone. Notă: temperatura apei nu trebuie să fie permanent coborâtă sub 60 de grade. Temperatura apei de 20-50 ° C este favorabilă creșterii bacteriilor. Bacteriile Legionella pneumophila mor la temperaturi de peste 60 °C.
  • Folosiți laptopul în locul unui computer desktop – Potențial de economii anuale de 18 euro. Laptopurile folosesc mult mai puțină energie decât desktopurile pentru a garanta cea mai lungă durată de viață posibilă a bateriei. Pentru comparație: un laptop folosește aproximativ 30 W, un PC 75 W – cu hardware și performanțe comparabile.
  • Nu lăsați dispozitivele electronice în standby – potențiale economii pe an de 115 euro. Potrivit Agenţiei Federale de Mediu, dispozitivele în aşteptare din Germania consumă aproximativ 4 miliarde de euro pe an de energie electrică. Dacă opriți corect dispozitivele în loc să le puneți în stare de repaus, puteți economisi destul de mulți bani.
  • Folosiți LED-uri și lămpi economice – potențiale economii pe an de 165 euro. Trecerea la lămpi cu LED-uri sau lămpi cu economie de energie este foarte rentabilă. Înlocuirea lămpilor reduce consumul de energie cu 520 kWh. În ciuda faptului că lămpile cu LED-uri sunt mai scumpe, au o durată de viață mult mai lungă decât becurile obișnuite.
  • Nu folosiți aparatul de aer condiționat – potențiale economii anuale: 40 de euro. Aparatele de aer condiționat chiar mănâncă multă energie.
  • Nu supraîncălziți apartamentul: Acest lucru se aplică în principal persoanelor care își încălzesc apartamentele cu încălzitoare electrice. Daca ai încălzire în pardoseală sau încălzire cu pompa de căldură, poti reduce facturile dacă alegi o temperatură mai scăzută în camere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button