Internațional

Hunter Biden vrea să-și recunoască vinovăția pentru evaziune fiscală în schimbul iertării pentru arme când era dependent de droguri. Judecătorul l-a refuzat

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a compărut miercuri în faţa unei instanţe, declarând că intenţionează să îşi recunoască vinovăţia pentru contravenţii fiscale, în cadrul unui acord cu procuratura care îl exonerează de o acuzaţie mai gravă legată de arme, transmite Reuters, care preia presa din SUA.

Judecătorul nu a fost însă de acord, exprimându-şi îndoieli cu privire partea din înţelegere referitoare la infracţiunea mai gravă, a scris pe Twitter un reporter Bloomberg, citat de agenţie. CNN afirmă că acordul nu a fost acceptat din cauza investigaţiilor în curs în legătură cu presupuse încălcări ale legii privind înregistrarea agenţilor străini.

UPDATE: Fiul preşedintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a decis să pledeze ”nevinovat” în faţa acuzaţiilor de fraudă fiscală, după ce judecătoarea care se ocupă de cazul său a refuzat să accepte acordul negociat iniţial cu procurorii, relatează AFP şi Reuters, citând media americane.

La audierea de miercuri, fiul preşedintelui s-a declarat nevinovat de acuzaţiile de eludare a plăţii impozitelor pentru venituri de peste 1,5 milioane de dolari în 2017 şi 2018, deşi potrivit procurorilor acesta ar datora statului peste 100.000 de dolari.

Conform cotidianului New York Times şi televiziunii CNN, procurorii susţin că Hunter nu a plătit impozite de peste 100.000 de dolari, datorate pentru venituri de peste 1,5 milioane de dolari obţinute în 2017 şi 2018. El ar putea fi condamnat la până la 18 luni de închisoare, dar experţii judiciari apreciază că eventualitatea este improbabilă în absenţa unor antecedente penale şi după recunoaşterea vinei.

Într-un alt dosar, fiul preşedintelui SUA este acuzat de posesia ilegală a unei arme de foc, în timp ce era dependent de un drog, ceea ce constituie o infracţiune mai gravă. Într-un acord cu procuratura din statul Delaware, Hunter a obţinut scoaterea cauzei respective de pe rolul instanţei înaintea procesului, evitând astfel o condamnare, eventual chiar o pedeapsă cu închisoarea.

În timp ce fiul său are probleme cu justiţia, preşedintele democrat Biden se află în campanie electorală în vederea realegerii. La scrutinul prezidenţial de anul viitor, el s-ar putea confrunta din nou cu republicanul Donald Trump, pe care l-a înfrânt în alegerile din 2020.

Liderul de la Casa Albă nu avea miercuri pe agendă niciun eveniment public, ceea ce elimină riscul ca jurnaliştii să îi adreseze întrebări incomode, menţionează Reuters.

Republicanii l-au acuzat ani de zile pe Hunter Biden că se foloseşte în interes personal de puterea politică a tatălui său, în afaceri din Ucraina şi China. O anchetă a procurorului federal David Weiss din Delaware, numit de Trump, nu a produs însă dovezi în acest sens. Contrar practicii uzuale, Weiss a fost menţinut în funcţie şi după ce Joe Biden a ajuns preşedinte, permiţându-i-se să continue ancheta.

Ştirile despre acordul din iunie cu procuratura au adus noi acuzaţii publice din partea lui Trump şi a aliaţilor acestuia, conform cărora fiul preşedintelui beneficiază de un tratament preferenţial. Fostul preşedinte a susţinut că Hunter a obţinut un acord indulgent „ca o amendă de circulaţie”. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a respins afirmaţiile respective şi a arătat că Weiss a avut mână liberă să îl ancheteze pe Hunter. Însuşi Weiss a declarat că nu s-a amestecat nimeni în activitatea lui.

Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant, bancher de investiţii şi artist. El a vorbit public despre lupta sa cu dependenţa de droguri, inclusiv cocaină, şi alcool.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button