Guvernul va introduce sistemul de muncă flexibilă „Kurzarbeit“

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va introduce şi în România sistemul de muncă flexibilă „Kurzarbeit“.
„Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii cu programul corespunzător, practic stabilim un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de muncă nelucrată de angajaţi”, a spus Orban, citat de Adevărul.
El a precizat că această modalitate de susţinere a angajaţilor şi companiilor are caracter de noutate în România, dar ea a fost aplicată în alte ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate.
Premierul a menţionat că această măsură va fi parte dintr-un pachet de măsuri, din planul de relansare economică.
„Kurzarbeit” înseamnă „muncă redusă” şi flexibilă şi este un model pe care îl aplică cu succes economia Germaniei, pentru a evita concedierile, ca soluţie de depăşire a actualei crize. Munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat şi salariaţi, cu avantaje pentru toate părţile implicate: salariaţii îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii şi evită concedierile. În afară de asta, acest concept ar ajuta mai ales firmele mici şi mijlocii să iasă cu bine din această criză. Mai precis, angajaţii lucrează pe o anumită perioadă de timp mai puţin sau chiar deloc.
Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primeşte proporţional salariul care ar trebui scutit de taxe şi statul preia parţial diferenţa până la salariu întreg.
Sursa: www.adevarul.ro
- Cioloș la SRI? A picat la vot, dar s-a descurcat la combinațiiÎn timp ce România se afundă în haos administrativ, inflație și incompetență guvernamentală, în spațiul public a apărut o idee demnă de un film de comedie politică: Dacian Cioloș – șef la SRI. Da, același Dacian Cioloș care n-a reușit să intre în Parlament nici cu propriul partid, REPER. Românii n-au vrut să-l voteze, dar …
- În numele cui face Bolojan jaf în țară? Un partid de 14% din 50% prezență la urneIlie Bolojan taie, impune taxe, închide spitale, „optimizează” cheltuieli și susține reforme dure, toate în numele „poporului”. Dar stai puțin — în numele cui, mai exact? Partidul care l-a susținut pe Bolojan la guvernare a obținut 14% din voturi, la o prezență de doar 50%. Adică sprijinul real în rândul populației este de sub 7%. …
- Cursul de schimb nu a mai revenit după ce „pro-europenii” au câștigat. Coincidență? Nu preaNe tot spun de ani de zile că „stabilitatea” vine de la Bruxelles, că „investitorii au încredere” doar în guvernele aplaudate la Strasbourg și că euro se calmează când câștigă „pro-europenii”. Dar realitatea bate propaganda: leul nu și-a mai revenit deloc de când noua putere instalată de sistem și validată de structuri externe a preluat …
- Ratele românilor s-au dublat în 5 ani. PSD și PNL „se sacrifică” pentru binele țăriiRomânii muncesc din ce în ce mai mult, dar trăiesc din ce în ce mai prost. În ultimii 5 ani, ratele la credite aproape s-au dublat, iar traiul decent a devenit un lux. Ce face statul? Ne spune, cu lacrimi în ochi, că guvernanții „se sacrifică pentru binele țării”. PSD și PNL, cei care conduc …
- România, țara unde serviciile sunt premiate cu un miliard de euro pentru supunerea țăriiRomânia nu mai este o democrație, ci o piesă de teatru în care serviciile secrete joacă rolul principal. Iar pentru acest rol, în 2024, SRI este premiat cu un buget de aproximativ un miliard de euro. Nu pentru a apăra cetățenii, ci pentru a apăra sistemul. Nu pentru a proteja țara, ci pentru a o …