PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Guvernul lucrează la o platformă online cu locuri de muncă, pentru românii din diaspora care vor să se întoarcă acasă

Ministerul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni lucrează la o platformă prin care românii din străinătate vor putea să afle detalii despre toate locurile de muncă disponibile în România.

„Ministerul Muncii, împreună cu Departamentul Românilor de Pretutindeni de la nivelul Guvernului lucrează, în acest moment, la o platformă care va fi pilotată mai întâi în Italia, împreună cu alţi parteneri sociali, cu Confindustria, cu grupurile de reprezentare a angajatorilor, tocmai pentru a face cunoscute cetăţenilor români care lucrează în străinătate ofertele de muncă din România. O platformă interactivă, online, la care în acest moment se lucrează împreună cu Ministrul Muncii şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este un instrument pe care vrem să îl lansăm cât de curând şi care noi credem că poate să ajute atât la întoarcerea românilor din străiniătate în ţară, cât şi să ajute companiile în a găsi forţa de muncă necesară în momentul de faţă”, a explicat Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

Ionel Dancă a arătat că, în prezent, în piaţa muncii există o cerere de forţă de muncă de aproximativ 400.000 de angajaţi, în special în zonele deficitare – Horeca, mecanică, electricieni.

„Avem, pe de altă parte, o oportunitate majoră în ceea ce înseamnă românii plecaţi la muncă în străinătate care ar putea fi aduşi, convinşi, înapoi în ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a-şi continua planurile de viaţă acasă, cum e normal”, a mai afirmat Ionel Dancă.

El a menţionat că Guvernul vrea să ajute românii să se întoarcă acasă, să găsească locuri de muncă bine plătite conform calificărilor lor profesionale, şi să le ofere consilierea socială şi profesională pentru a se reintegra în România.

„Ei nu au numai o problemă cu locurile de muncă. Au o problemă de a interacţiona cu un sistem public, care poate i-a determinat să plece şi cu care în acest moment au dificultăţi în a interacţiona, cu sistemul de sănătate, de educaţie, cel al administraţiei publice, şi aşa mai departe. Mulţi dintre românii care se întorc din afară cedează la contactul cu aceste instituţii şi credem că trebuie ajutaţi să fie reintegraţi, să intre în sistemul de relaţionare cu instituţiile publice din România”, a mai subliniat Ionel Dancă.

Sursa: www.libertatea.ro

Back to top button