Guvernul libanez și-a dat demisia

Premierul libanez Hassan Diab a anunţat luni seara demisia guvernului său, la şase zile după explozia devastatoare produsă în portul capitalei Beirut, soldată cu sute de morţi şi mii de răniţi, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Şeful guvernului, care se prezintă ca fiind independent, a dat vina pe clasa politică tradiţională pentru eşecurile sale, denunţând „corupţia” care a dus la „acest cutremur care a lovit ţara”. „Astăzi, anunţ demisia acestui guvern”, a spus el într-un discurs televizat adresat naţiunii. Diab a insistat pe lupta împotriva celor corupţi, subliniind necesitatea de a avea un guvern de salvare naţională.
La 4 august, peste 2.000 de tone de azotat de amoniu au explodat, provocând moartea a cel puţin 163 de persoane, rănirea altor 6.000 şi lăsând fără locuinţe între 250.000 şi 300.000 de oameni.
Pentru mulţi libanezi, explozia a fost ultima picătură dintr-o criză prelungită determinată de prăbuşirea economiei, corupţia endemică şi guvernarea ineficientă şi disfuncţională, aşa încât au ieşit în stradă pentru a cere schimbări radicale, scrie Reuters.
Cabinetul de miniştri tehnocraţi condus de Hassan Diab fusese format pe 21 ianuarie şi învestit cu vot de încredere în parlament la 11 februarie. Guvernul lui Diab a fost susţinut de majoritatea parlamentară condusă de Mişcarea Patriotică Liberă (FPM, pro-prezidenţială) şi tandemul şiit Amal-Hezbollah. Partidele taberei pro-occidentale au refuzat să participe la guvernare şi s-au alăturat opoziţiei
Sursa: www.euractiv.ro
- România, țara cu primării cât pentru un continent. De zece ori mai multe decât în BulgariaRomânia are peste 3.180 de primării, de aproape zece ori mai multe decât Bulgaria, care se descurcă, aparent fără mari probleme, cu doar 265 de unități administrative locale. Diferența este nu doar revoltătoare, ci și profund costisitoare. În timp ce țara vecină a adoptat un sistem administrativ eficient, România continuă să pompeze bani publici într-un …
- Ipocrizia reducerii de salariu: miniștrii mimează sacrificiul, dar nu trăiesc din leafăCâțiva miniștri au ieșit public și au anunțat, teatral, că își vor reduce voluntar salariile cu 20%. S-ar putea crede că asistăm la un gest de solidaritate cu românii care plătesc taxe tot mai mari. Dar, de fapt, asistăm la un spectacol ieftin, menit să distragă atenția de la adevărata problemă: acești oameni nu trăiesc …
- Pensionari de lux la 48 de ani, într-un sistem de justiție falimentarÎntr-o țară în care milioane de români trudesc până la 65 de ani pentru o pensie de mizerie, judecătorii ies din scenă triumfător la doar 48 de ani, direct în pensii speciale de zeci de mii de lei. Fără să contribuie în mod real la sistemul public de pensii, acești „aleși ai sistemului” se bucură …
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …