Finanțare de 875,5 milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Pitești

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro din Fondul de Coeziune pentru prima fază a autostrăzii Sibiu-Pitești.
Executivul UE evidențiază că aceasta este prima autostradă care va traversa Munții Carpați, permițând o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre a rețelei TEN-T.
„Acest coridor va oferi o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanța și până la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Nădlac, legând centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din rețeaua românească de transport. Va crește siguranța rutieră, va scurta durata călătoriilor și va reduce costul pentru pasageri și marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei și calității vieții locuitorilor din zonă”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme.
Proiectul, componentă a Coridorului 4 pan-european, ar urma să fie operațional din 2026, potrivit Executivului UE.
Autostrada Sibiu-Pitești va avea o lungime de 122,11 kilometri și va fi împărțită în cinci loturi. Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu și Boița au început în luna martie 2020. Contractul cu o valoare de 613 milioane lei, fără TVA, a fost adjudecat de compania austriacă Porr Construct și prevede un termen de proiectare de 12 luni și unul de execuție de trei ani.
Separat, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o altă finanțare, de 578,4 milioane euro, de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăți capacitate de răspuns la dezastre a României. Această investiție va îmbunătăți capacitatea de răspuns terestră, aeriană și maritimă a României prin achiziționarea de noi echipamente precum și prin pregătirea personalului. Va proteja mai bine populația în situații de urgență și va ajuta România să respecte obligațiile internaționale și strategia națională cu privire la schimburile climatice și o creștere economică cu emisii reduse.
- Ion Cristoiu, după ce a auzit discursul lui Ilie Bolojan: Este doar un contabil mărunt și nu un politicianGazetarul Ion Cristoiu a ascultat discursul lui Ilie Bolojan la Consiliul Național al PNL și susține că actualul premier este ”doar un contabil mărut și nu un politician”. Cristoiu trage această concluzie pentru că Ilie Bolojan le-a cerut membrilor PNL să contribuie la bugetul partidului cu o parte din veniturile încasate ca urmare a sprijinului politic. ”Încă o dovadă …
- Regimul Nicușor Dan îl reactivează pe Hrebenciuc. “Guzganul rozaliu”, la Osaka-Japonia, alături de Ponta, alt “trădător de serviciu”!Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, care a făcut închisoare pentru corupție, apare ca membru al unei delegații românești la Osaka. Alături de Hrebenciuc, sunt fostul premier Victor Ponta, fostul ministru liberal Ovidiu Silaghi și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. Evenimentul la care au participat a fost organizat de Camera …
- George Simion: Acest guvern nu va avea niciun rezultat pentru că nu a fost votat de români, nu vine în urma susținerii poporului românPreședintele AUR, George Simion, susține că mai multe categorii sociale au fost ‘păcălite’ de un ‘uriaș aparat de propagandă’, iar actualul guvern nu va avea niciun rezultat pentru că ‘nu vine în urma susținerii poporului român’. ‘Nu sunt reprezentativi acești (…) care astăzi își spun miniștri, prim-miniștri sau președinți. Nu sunt președinții noștri, și-au bătut …
- Raed Arafat vorbește despre cel mai negru scenariu: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în RomâniaExerciţiul SEISM 2025 a angrenat forţe impresionante din ţară şi din străinătate, în vederea gestionării cât mai bune a unui posibil cutremur major în România. Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat pentru News.ro că în câteva săptămâni vor veni concluziile, după evaluarea mai multor experţi internaţionali. Mai trebuie făcuţi paşi importanţi pentru o mai bună armonizare între toate …
- Mafia de partid și de stat! Stoica și ministrul Muncii – afacerile care au pus pe butuci CFRÎntr-o Românie în care politica e dictată de relațiile personale, nu de interesul public, povestea nașului Gruia Stoica, mogulul feroviar, și a finului său Florin Manole, ministrul Muncii, este exemplul clasic al capturării instituțiilor de stat în beneficiul unei rețele private de interese. O relație de familie cu efecte catastrofale asupra CFR Marfă, compania publică …