Guvernul francez a adoptat controversată reforma pensiilor

Distribuie acest articol!

Guvernul francez a forțat reforma sistemului de pensii prin decret, într-o acțiune menită să reducă eforturile partidelor de opoziție de a influența dezbaterile parlamentare, aducînd peste 40.000 de amendamente la proiectul de lege, relatează Financial Times preluat de mediafax.

Reforma, care are ca scop unificarea celor 42 de scheme de pensionare specifice fiecărei profesii, a declanșat cea mai lungă grevă din transportul public din istoria Franței, înainte de a ajunge în Parlament.

Premierul Edouard Philippe a anunțat la sfîrșitul săptămânii trecute că va folosi articolul 49.3 din Constituție care permite guvernului să ocolească parlamentul pentru a adopta o lege.

Decizia guvernului subliniază mediul politic cu care se confruntă Emmanuel Macron, a cărui susținere a scăzut până la aproximativ 33%. Reforma a devenit cea mai mare provocare pentru președinția sa, pe fondul protestelor vestelor galbene din 2018.

„Aceasta a fost singura modalitate prin care guvernul a accelerat procesul, luând în considerare strategia opoziției de a prezenta 30.000-40.000 de amendamente pentru a bloca legislația”, spune Vincent Martigny, profesor de științe politice la Universitatea din Nisa.

Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT, a declarat că sindicatele vor ieși în stradă săptămâna viitoare împotriva reformelor.


Sursa: www.stiripesurse.ro


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: