Guvernele de la Sofia și Budapesta reacționează referitor la reforma administrativă din Ucraina. De ce MAE nu face nimic?
„În Bulgaria, în Parlamentul de la Sofia a fost votată și o declarație politică de încurajare a creării unui nou district locuit de etnici bulgari în sudul Ucrainei, regiunea Odessa. Au avut loc negocieri diplomatice la nivel ucraineano-ungar privind menținerea majorității localităților locuite compact de etnicii maghiari în Transcarpatica în cadrul unui district. Nu am observat o reacție asemănătoare la București”, observă analistul politic Marin Gherman într-un interviu pentru RFI.
În contextul în care Bogdan Aurescu, ministrul de externe ar fi așteptat la Kiev în perioada următoare (informația neconfirmată încă de MAE), această „reacție vine cu o oarecare întârziere în urma a numeroase demersuri făcute și de mediul asociativ românesc către instituțiile abilitate din România, dar și din Ucraina inițial”, susține Gherman.
„Au avut loc diferite demersuri și scrisori deschise din partea Consiliului Național al Românilor din Ucraina. Au fost semnate diferite analize și editoriale de către diferiți analiști politici din zonă, care au atras atenția Bucureștiului că ar putea să apară o mare problemă în privința acestei reforme. Acum observăm o reacție cam întârziată, dar să sperăm că încă nu este trecută ora 12, vorbind în cuvinte biblice și se va reuși, totuși să se ajungă la o soluție”, a mai spus analistul politic.
Citește mai mult aici.
Reforma a prevăzut în fază inițială crearea de noi comune prin comasarea de localități și crearea unor comune teritoriale unite. Dacă în momentul de față avem patru raioane unde comunitatea românească este majoritară, în viitoarea formulă nu va fi niciun raion în care românii ar putea fi majoritari.