EconomiePolitică

Guvernare pe datorie: Guvernul Ciucă-Ciolacu a mai împrumutat 1,2 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,285 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Agerpres.

Astfel, Finanţele au atras 749,6 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 146 de luni, la un randament mediu de 8,19%, şi 535,6 de milioane de lei, printr-o altă emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 31 luni, la un randament de 8,17%.

Marţi sunt programate două licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 135 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de cinci miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,585 miliarde de lei, este cu 1,335 miliarde de lei peste cea din iulie, de 4,25 miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button