Politică

Grindeanu și Daea, slugile Ucrainei: Americanii din spatele afacerii cerealelor ucrainiene pun la cale la București marile tunuri

Un eveniment de mare greutate se derulează la București între 26-28 aprilie, cu o discreție suspectă în raport cu importanța. E vorba de un mare forum agricol la care se tranșează viitorul agriculturilor din Centrul și Estul Europei în contextul războiului din Ucraina.

La forum, pe lîngă capii agriculturii ucrainene, vin reprezentanți ai Departamentului de Stat American pentru Agricultură, ai altor giganți comerciali din domeniul agricol, începînd cu Cargill, cea mai mare companie alimentară din lume. Ironie amară: în timp ce agriculturile din Est sunt falimentate de ucraineni, la forum se discută despre cum ar urma să profite acestea de pe urma războiului din Ucraina, transmite Inpolitics.

EuroGrainHub Exchange & Forum, reunind demnitari din mai multe state ale lumii, șefi de companii majore din domeniul alimentar șamd are loc la hotelul Marriott din București și abordează cele mai importante evoluții din agricultură, într-un context complicat, cel al falimentării agriculturilor din est de către marile exporturi ucrainene. Forumul e o manifestare tradițională de promovare a exporturilor agricole ucrainene, acesta fiind primul an cînd el se ține la București și nu la Kiev.

”Războiul din Ucraina a inițiat mari schimbări în fluxurile regionale de cereale care afectează comerțul global cu mărfuri. Exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est – România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Țările Baltice, Moldova, Croația etc. – sunt în centrul atenției pentru a umple golul după ce producția și comerțul ucrainean vor avea de suferit în anii următori” se arată pe siteul evenimentului.

Doar că ”suferința” agriculturii ucrainene a adus țării lui Zelenski profituri imense după invazia rusă și scutirea de taxe pe piața europeană, iar statele din est nu au ce gol să umple în condițiile în care nu își mai pot vinde produsele.

”SUA și Europa caută modalități de a crește exporturile de cereale din Ucraina: Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail”. Ambasadorul SUA Bridget Brink, care s-a alăturat oficialilor ucraineni și UE, precum și companiilor de cereale ucrainene pentru a examina instalațiile portuare, a declarat pentru Associated Press că explorează modalități de a crește exporturile din porturile dunărene, mai scrie siteul lui Marius Tucă.

La forumul de la București e reprezentat și giantul alimentar american Cargill, unul dintre cei mai mari investitori internaționali privați din Ucraina, cu o capacitate de procesare a uleiului de un milion de tone pe an, plus silozuri pentru aproape 400.000 de tone de cereale.

Ieri, delegați străini la forumul de la Marriott au vizitat și portul Constanța, pentru a studia posibilitățile de transport al cerealelor ucrainene.

În ultima zi a forumului, mîine, vor cuvînta și miniștrii români Petre Daea și Sorin Grindeanu, exact la ora la care Bruxellesul va decide prelungirea cu încă un an a scutirii de taxe la exporturile de alimente. Rămîne de văzut dacă vor bate cu pumnul în masă ori vor adopta poziția unei plante nealimentare, ghiocelul. 

Prezent în emisiunea Marius Tucă Show, azi, antreprenorul Mihai Anghel, care deține Cerealcom Dolj, una dintre cele mai mari ferme din România, a declarat că a participat la lucrările forumului de ieri și azi și că a aflat de acolo că producția din acest an a Ucrainei, la cereale, inclusiv la ulei de floarea soarelui, va fi mult mai mare decît anul trecut. De asemenea, încă au stocuri semnificative de cereale pe care trebuie să le aducă spre UE prin România. ”Nu le va interzice nimeni să facă asta, așa cum nu le-a interzis nici pînă acum”, a mai spus afaceristul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button