Politică

Grindeanu le promite americanilor că România va spori tranzitul de cereale ucrainene la 4 milioane de tone lunar

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă, la finalul unei reuniuni care a avut loc, vineri, la Galaţi, şi la care au participat oficiali din România, Republica Moldova, Ucraina, dar şi din Statele Uniune şi ai Comisiei Europene, că în urma măsurilor discutate şi care vor fi adoptate în perioada următoare va creşte cantitatea de cereale provenite din Ucraina care tranzitează România, de la peste 2 milioane de tone lunar, cât este în prezent, la patru milioane de tone. El a arătat, în acest context, că trebuie optimizat canalul Sulina, care este singura cale navigabilă viabilă pentru transporturile de cereale provenite din Ucraina. Discuţiile de la Galaţi au avut loc în contextul intensificării atacurilor Rusiei asupra porturilor din Ucraina.

”Sprijinim în continuare eforturile strategice pentru contracararea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul acestei reuniuni a fost apreciat sprijinul pe care România l-a acordat în această perioadă Ucrainei. Autorităţile române, în mod special ministerul pe care îl conduc, au luat în această perioadă o serie de măsuri prin care a fost facilitat exportul a milioane de tone de cereale ucrainene de la începutul războiului şi până acum. (…) Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene”, a afirmat Sorin Grindeanu, vineri după-amiază, la finalul reuniunii care a avut loc la Galaţi. 

El a precizat că în cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa rutelor de transport – terestre, ferate şi navale – pentru menţinerea unui flux continuu.

”Am reiterat că din perspectiva transportului pe Dunăre, canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute. În concluzie, din punctul nostru de vedere a fost o întâlnire extrem de bună, care ne va duce, prin măsurile pe care le vom lua, la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina prin România astfel încât de la peste 2 milioane de tone, cât avem acum lunar, să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare, şi anume de aproape patru milioane de tone”, a adăugat Grindeanu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Tranasporturilor Bogdan Mîndrescu a arătat, într-o postare pe Facebook, că la reuniune a fost apreciat unanim sprijinul pe care România l-a acordat şi îl acordă pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina.

”Am convenit că este necesară o accelerare a exporturilor de cereale din Ucraina, în contextul în care Rusia continuă să atace obiective de infrastructură portuară în zona Dunării. Au fost stabilite o serie de măsuri privind facilitarea transbordării şi tranzitului transfrontalier, dar şi privind achiziţia de pilotine – având ca fundament angajamentul SUA de a acorda asistenţa financiară atât României, cât şi Ucrainei. Alte măsuri precum extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier, dar şi sprijinirea dezvoltării capacităţilor de export a sectorului privat de-a lungul Dunării, vor beneficia, de asemenea, de sprijin din partea SUA. Am punctat faptul că România va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru contracararea agresiunii Rusiei, participanţii la Reuniunea de la Galaţi fiind de acord că Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene şi să se alăture din nou Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră”, a susţinut Mîndrescu.

Potrivit acestuia, la discuţiile au participat, alături de el şi de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, coordonatorul pentru sancţiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, reprezentanta Comisiei Europene Magda Kopczynska, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button