Economie

Greta și un europarlamentar român vor să ii distrugă pe agricultori

Două grupuri distincte de manifestanţi au protestat marţi dimineaţa în faţa Parlamentului European de la Strasbourg împotriva, respectiv în favoarea unei legi privind „refacerea naturii” ce va fi supusă la vot miercuri. Între manifestanţii în favoarea proiectului s-a numărat şi cunoscuta militantă suedeză pentru mediu Greta Thunberg, căreia europarlamentarul român Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALDE) i-a luat un scurt interviu.

Asociaţia COPA (Committee of professional agriculture organisations) a reunit la Strasbourg cel puţin 200 de agricultori care se opun legii privind refacerea naturii, care, în opinia lor, ar duce la pierderea de terenuri agricole. Câteva zeci de tractoare au fost staţionate de asemenea în faţa sediului PE.

„Da, refacerii naturii, nu legii privind refacerea naturii”, au scandat agricultorii, în frunte cu Christiane Lambert, fostă şefă a sindicatului agricol majoritar francez FNSEA.

Aceştia denunţă faptul că noile măsuri ar duce la pierderea a „10% din suprafaţa agricolă utilă”, în condiţiile în care există „deja suprafeţe care au fost redate naturii” şi agricultorii înregistrează „numeroase pierderi” cu noua Politică agricolă comună (PAC), a explicat pentru France Presse Florian Lossel, fermier în apropiere de Strasbourg.

La rândul ei, eurodeputata LR (Republicanii) Anne Sander (PPE) a apreciat că „Comisia nu ţine cont nici de securitatea alimentară şi nici de securitatea energetică, deşi sunt esenţiale”.

Textul controversat propus de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut urmăreşte oprirea declinului biodiversităţii şi întărirea luptei împotriva schimbărilor climatice, impunând refacerea ecosistemelor. Dacă proiectul va fi aprobat de eurodeputaţi, toate statele membre vor fi obligate să adopte măsuri de refacere a naturii pentru minim 30% din habitatele degradate până în 2030, apoi pentru 60% până în 2040.

În ce o priveşte, Greta Thunberg a făcut apel către europarlamentarii români, într-un interviu acordat eurodeputatului Nicu Ştefănuţă, să voteze miercuri în favoarea legii, informează un comunicat trimis AGERPRES.

Întrebată ce mesaj le poate transmite, din experienţa sa, tinerilor din estul Europei şi din România pentru a se implica mai mult în favoarea naturii, tânăra activistă de mediu suedeză a răspuns că modul cel mai bun de a se implica este „să creeze o comunitate şi să-şi canalizeze timpul şi energia acolo, să-şi amintească mereu pentru ceea ce luptă – o comunitate cât se poate de orizontală, non-ierarhică”.

„Fac din nou un apel către europarlamentarii români să voteze în favoarea Legii Uniunii Europene privind restaurarea naturii. Dacă votaţi împotrivă, sunt curios cum veţi avea curajul să le spuneţi românilor că vă pasă de pădurile din ţara noastră şi de aerul pe care îl respiră copiii noştri”, a subliniat eurodeputatul român în comunicatul trimis AGERPRES.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button