Politică

Greenpeace: Pădurile naturale din România ajung mobilă IKEA în 13 țări europene

Producători de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform unei investigații publicate de Greenpeace.

O nouă investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA sunt legați de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității, se arată într-un comunicat al organizației.

Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE, declară: „Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România.“

content-image

Certitudini și probaabilități

În raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României“, realizat de Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace, echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA. S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA, notează Greenpeace.

„Greenpeace recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității. Carpații sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Urșii bruni, lupii, râșii, caprele negre și zimbrii încă mai cutreieră aceste ținuturi, alături de mii de alte specii, inclusiv multe dintre cele care se confruntă cu extincția în Europa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button