Greenpeace: Dispariția pădurilor amenință siguranța națională

Reprezentanții Greenpeace susțin că dispariția pădurilor și a perdelelor forestiere din zonele de câmpie amenință siguranța națională, iar 11 milioane de oameni sunt în pericol. De aceea, organizația lansează o campania de plantare numită Bariera Verde.
Potrivit Greenpeace, în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Modelările climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare. Seceta va deveni noul normal, este concluzia specialiștilor.
Un alt argument al celor de la Greenpeace este că în vara lui 2020, Administrația de Meteorologie a emis 132 de coduri roșii, cele mai multe din istoria meteorologiei. De aceea, este nevoie de o rețea forestieră națională care să protejeze orașele, comunitățile cele mai vulnerabile și terenurile agricole.
Greenpeace arată că România a avut o rețea de sute de mii de hectare de păduri și perdele forestiere în sudul și sud-estul țării, parte dintr-un plan ambițios de protecție împotriva secetei. Acestea au fost defrișate începând cu anii ‘60 în numele unor politici agrare păguboase pentru sol și mediu. În anii ‘90 au fost distruse sistemele de irigații, iar pâlcurile de arbori care mai protejau câmpurile și drumurile au ajuns lemn de foc. Tăierile ilegale din ultimii ani au depășit oficial cele mai sumbre estimări: 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual fără urmă, inclusiv din zonele de câmpie, cele mai afectate de deforestare.
„Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectați. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectați de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere”, a declarat reprezentantul Greenpeace România, Ciprian Gălușcă.
Concluzia este că România are nevoie urgentă de pădure în zonele de câmpie pentru a stopa eroziunea solului și a asigura hrana populației. Ca urmare, Greenpeace România lansează „Bariera Verde”, o campanie pentru replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecție din zonele de câmpie. Actorul Marcel Iureș se alătură acestui demers ca narator al unei animații care explică urgența pe care milioane de români o resimt pe propria piele.
Sursa:
- Primarul PNL al Constanței vinde terenurile orașului la bucată, la fel ca Radu MazărePrimarul PNL al Constanței vrea să vândă terenurile orașului la bucată, la fel cum făcea Radu Mazăre în administrația PSD din anii 2000, după ce a trecut prin Consiliul Local mai multe astfel de proiecte prin care a scos la vânzare mai multe suprafețe. Vergil Chițac numește terenurile ”active nefolositoare ale orașului” și vorbește despre …
- JAF! România, printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea EuropenăRomânia are printre cele mai mari tarife la energie electrică din Uniunea Europenă. Toate țările vecine au prețuri mult mai mici. După eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică, de la 1 iulie, românii vor plăti între 20 și peste 30 de eurocenți (1,7 lei)/kWh. Având în vedere faptul că circa 10 milioane de consumatori se …
- Reforma Bolojan, mai fioroasă decât reforma Boc: bugetarii, băgați forțat în concedii fără platăGuvernul Bolojan ia în calcul o măsură extremă pentru reducerea deficitului bugetar, și anume trimiterea bugetarilor în concedii fără plată, timp de cinci zile în fiecare lună. Nu e prima dată cînd se propune așa ceva în România, iar de aplicat, s-a aplicat ceva asemănător în perioada crizei economice din 2009-2010, printr-o lege promovată de …
- CSAT prezidat de Nicușor Dan a decis: România va continua să sprijine UcrainaConsiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele României, Nicușor Dan, a analizat o serie de subiecte majore cu implicații asupra securității naționale, de la combaterea evaziunii fiscale și sprijinul pentru Ucraina, până la amenințările cibernetice și situația infrastructurii strategice interne.În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, CSAT …
- Românii care nu plătesc întreținerea la timp, hăituiți de asociațiile de bloc: popriri, procese și chiar vânzarea locuințeiAi întârziat cu plata întreținerii? Pregătește-te pentru penalizări, procese în instanță și amenințări cu executarea silită. Legea le dă mână liberă asociațiilor de proprietari să-și recupereze datoriile cu orice preț, inclusiv prin vânzarea apartamentului. În loc să se caute soluții amiabile, blocuitorii ajung să fie puși la zid, transformați în inamici publici pentru câteva sute …