Afaceri „murdare” la nivel înalt. Precizătile DNA în dosarul „energie ieftină”

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.
În acelaşi context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri.
În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sursa: www.pna.ro
- Funcționar de top din Primăria Iași și-a trecut averea pe numele soției: el a rămas cu ratele și „se dă sărac”Emanuel Smântână, șeful Resurselor Umane din Primăria Iași, implicat în dosarul „Pensionarele”, a trecut vila și mașina pe numele soției imediat după începerea anchetei DNA. În acte, el apare acum cu buzunarele goale, dar cu două credite mari pe nume. Manevra este una clasică: averea la adăpost, datoriile la vedere. La doar câteva zile după …
- Mirel Palada: Suveranitatea țării nu poate exista cu generații îndobitocite„Subiectele la bacalaureat la matematică sînt jenant de ușoare. Pe vremuri, acestea nu se calificau nici măcar pentru corigența la matematică. Trei sferturi din ele le-am rezolvat în zece minute în gînd, fără creion și hîrtie. Jenant de simplu. Nici măcar demne de o biată lucrare de control”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada. „Calitatea …
- Răzvan Savaliuc: „Marile reforme” promise de Bolojan sunt doar tăieri de pensii şi salarii„L-am ascultat pe viitorul premier Ilie Bolojan – mare iubitor de ungurime şi demolator de statui cu voievozi români – cum a promis la momentul votului pentru învestirea în functie, din Parlament, mari „reforme fundamentale”. Marile „reforme fundamentale” ale viitorului guvern puse pe hartie sunt doar tăieri de pensii şi de salarii, la care se adaugă …
- AUR cere Guvernului Bolojan să oprească risipa de miliarde pentru rachetele Mistral și să respecte legea transparenței în cheltuirea banului public„Îi punem în vedere prim-ministrului că în conformitate cu prevederile Legii nr. 182 din 12 aprilie 2002 privind protecția informațiilor clasificate, dreptul de a avea acces la informațiile de interes public este garantat prin lege. Nicio prevedere a Legii 182 nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public. Totodată, …
- Primar din Botoșani, anchetat pentru mită de 200.000 de lei. DNA îl ține departe de primărieEugen Nechita, edilul comunei Drăgușeni, este pus sub control judiciar de DNA, fiind acuzat că ar fi pretins mită în valoare totală de 200.000 lei pentru a facilita plăți într-un contract de modernizare a drumurilor. Este a doua anchetă de corupție în care este implicat, după ce în 2023 a fost cercetat pentru trafic de …